Left Right
scrollTop top

Toerist in eigen land! 17 verrassend leuke uitstapjes dicht bij huis


Je hoeft niet altijd ver op reis te gaan om leuke uitstapjes te kunnen maken. Denk maar aan Brugge, Gent, Antwerpen… Maar ons Belgenlandje heeft nog véél meer te bieden. Hier alvast 17 leuke ideetjes, perfect om inspiratie op te doen voor een verrassend dagje uit:

1. Blotevoetenpad

Heerlijk op blote voeten rondlopen in de vrije natuur, op een afwisselend parcours met hout, stenen, boomsnippers, gras en water. Het is eens iets anders! Je vindt zo’n blotevoetenpad op verschillende plaatsen in Vlaanderen, o.a. in Lieteberg en de Gentbrugse Meersen.

2. Geocaching

Een ouderwetse schattenjacht, maar dan met gebruik van de hedendaagse technologie, dat is geocaching. Er zijn verschillende soorten en je vindt ze zowat overal. Op deze website kan je alvast wat inspiratie opdoen.

3. Bootje varen

Een bootje huren, genieten van prachtige uitzichten en van het zonnetje, even aanleggen voor een verfrissend drankje … Kan het zaliger? Er zijn overal in Vlaanderen wel plaatsen waar je een bootje kan huren. Een aanrader is bijvoorbeeld in de Leiestreek.

4. Brouwerijbezoek

Of wat dacht je van een bezoekje aan een brouwerij? Van zodra corona het weer toelaat weliswaar. Je leert iets bij én je kan nog eens proeven ook! Da’s wat ze een win-win noemen ;-). In zowat elke brouwerij worden er bezoeken georganiseerd, dus je vindt er zeker eentje in je buurt!

5. Damme

De omgeving van Damme is prachtig. Je kan er wandelen of fietsen in de ongerepte natuur en genieten van prachtige uitzichten. Afsluiten doe je in het gezellige dorpje zelf. Je kan er in één van de vele boekenwinkeltjes snuisteren tussen de literaire pareltjes (Damme staat niet voor niets bekend als boekendorp) of, als de horeca binnenkort weer opengaat, genieten van een lekker hapje en/of drankje op één van de pittoreske pleintjes.

6. Het Zwin

Één van de bekendste en mooiste natuurgebieden in Vlaanderen vind je aan de kust. Het Zwin heeft een uniek karakter doordat het een overstromingsgebied is. Je kan er naar hartenlust wandelen door de natuur en talloze vogelsoorten spotten.

7. Ieper en de Westhoek

Ook Ieper en omgeving lenen zich prima voor een dagje uit. Volg je de sporen van den grooten oorlog, of geniet je liever van het mooie stadscentrum? Wat je ook kiest, je zal je in elk geval niet vervelen. En sowieso moet je The Last Post meepikken natuurlijk!

8. De Vlaamse Ardennen

Vooral wielerliefhebbers zullen hun hartje ophalen in de Vlaamse Ardennen. Ofwel kan je zelf de sportieve tour opgaan door één van de prachtige fietsroutes te volgen, ofwel kan je je laten inspireren in het Centrum Ronde van Vlaanderen in Oudenaarde.

9. Provinciaal Domein Puyenbroeck

Het Domein Puyenbroeck staat garant voor een fun dagje uit. Je vindt er tal van leuke activiteiten, van (mini)golfen, zwemmen, fietsen of wandelen tot kubben of padelen: voor elk wat wils!

10. Kasteel Ooidonk

Het kasteel van Ooidonk staat bekend als één van de mooiste kastelen van ons land, en is omgeven door een prachtig park van 45 hectare. Zowel het kasteel als de tuinen kunnen in normale omstandigheden bezocht worden, maar door de huidige coronamaatregelen is het gedurende de maand april gesloten.

11. Het Zilvermeer

Op een zomerse dag is het heerlijk vertoeven aan het Zilvermeer. Je kan er zalig verfrissen in de zwemvijver en je vindt er tal van faciliteiten om er een topdag van te maken voor jong en oud. Het lijkt wel alsof je aan zee zit, maar dan in het binnenland :-).

12. Arboretum Kalmthout

Het Arboretum in Kalmthout is een grote tuin met een unieke collectie aan planten. Je vindt er één van de meest gevarieerde plantenverzamelingen (meer dan 7.000!) van het Europese vasteland. Het is er heerlijk vertoeven, zomer én winter, en je kan er heel wat boeiende workshops volgen. Al is dat laatste door de crisis tijdelijk on hold gezet.

13. Het Fort van Breendonk

Het Fort van Breendonk deed tijdens de Tweede Wereldoorlog dienst als concentratiekamp. Het is één van de best bewaarde kampen en een bezoekje wordt ongetwijfeld een beklijvende ervaring …

14. Plantentuin Meise

In de Plantentuin in Meise vind je niet alleen een ongelooflijk uitgebreide verzameling levende planten, er is ook een gigantisch herbarium met gedroogde plantensoorten van over de hele wereld, een uitgebreide bibliotheek en niet te vergeten een plantenpaleis. Dus ook als het regent kan je je hier vergapen aan de wondere wereld van de planten.

15. Hageland

De prachtige natuur van het Hageland is de perfecte locatie om te wandelen of te fietsen tussen de fruitbomen. Er zijn tal van routes die je langs de mooiste plekjes brengen. Neem een picknickmand mee om het helemaal af te maken!

16. Haspengouw

Haspengouw is de tweede grootste fruitstreek van Europa en staat garant voor uren fiets- of wandelplezier. Of je kan ook met de Vespa gaan, waarom niet! Of je nu gaat in de bloesemperiode of in de oogstperiode, je kijkt sowieso je ogen uit. En niet vergeten te proeven natuurlijk!

17. BE-Mine Beringen

De mijnsite van Beringen werd in 1993 beschermd als erfgoed. Het is de enige Limburgse mijnsite waar het industriële hart van de mijn bewaard werd. Logisch dat je er dus ook een Mijnmuseum vindt, waar je het verhaal van het mijnverleden kan (her)beleven. Op zoek naar nóg meer daguitstapjes, klik hier om er meer dan 75 te bekijken.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…