Tom Van Grieken blijft hoopvol: “Op een dag breekt het cordon sanitaire”

N-VA-voorzitter Bart De Wever heeft tijdens de campagne duidelijk gemaakt dat er geen samenwerking komt met Vlaams Belang. Ondanks deze duidelijke afwijzing blijft Tom Van Grieken, voorzitter van Vlaams Belang, optimistisch en kijkt hij vooruit naar de gemeenteraadsverkiezingen in oktober.

Tijdens de recente campagne nam N-VA-voorzitter Bart De Wever een beslissende stap door expliciet uit te sluiten dat zijn partij zou regeren met Vlaams Belang. Ondanks de forse winst van Vlaams Belang bij de verkiezingen van 9 juni zal regeren er dus niet inzitten.

De uitslag van deze verkiezingen maakte een rechtse meerderheid in het Vlaams Parlement onmogelijk, zelfs als De Wever dat gewild zou hebben. Samen zouden N-VA en Vlaams Belang nog steeds één zetel tekort komen.

Gemeenteraadsverkiezingen in het vizier

Tom Van Grieken, voorzitter van Vlaams Belang, blijft echter optimistisch. Hij richt zijn aandacht op de komende gemeenteraadsverkiezingen in oktober. “Op een dag breekt het cordon sanitaire. Is het nu niet, dan is het wel na oktober,” schreef Van Grieken op X. Hij benadrukte dat in de helft van de Vlaamse gemeentes, 151 van de 300, Vlaams Belang en N-VA samen een meerderheid behaalden. Dit voedt zijn hoop dat het cordon sanitaire op lokaal niveau doorbroken kan worden.

De vraag blijft echter of het cordon sanitaire daadwerkelijk zal breken op gemeentelijk niveau. De Wever heeft duidelijk gemaakt dat zijn afwijzing van Vlaams Belang ook geldt voor de lokale besturen. Hij waarschuwde dat N-VA-afdelingen die besluiten te besturen met Vlaams Belang na de verkiezingen in oktober. Die zullen namelijk uit de partij zullen worden gezet.

Meer
Lees meer...