Tot zover de grote Europese held Macron: geen enkel overleg met België over vluchtelingenkamp op Belgische grens

De Franse regering opent twee nieuwe opvangkampen voor illegalen in Noord-Frankrijk, vlak tegen de Belgische grens. Dat moeten ze doen, nadat de Franse Raad van State hen verplichtte iets aan de ‘onmenselijke situatie’ in Calais te doen. Maar over de kampen, ééntje vlak op de grens met België, is geen enkel overleg geweest met België. Pijnlijk, want Emmanuel Macron, was dat niet de man die de mond vol had van Europese samenwerking?

Veel keuze had de Franse Gérard Collomb, minister van Binnenlandse Zaken niet. De uitspraak van de Raad van State in Frankrijk was duidelijk: het vonnis stelde dat het ‘onmenselijk’ is om geen voedsel, sanitair en onderdak te voorzien. In de ‘jungle’ van Calais, het geïmproviseerde kamp van illegalen die de oversteek naar de UK willen maken, was dat niet voldoende aanwezig. Het kamp werd in oktober ontruimd, maar de illegalen zijn niet weg.

En dus moest Collomb nieuwe opvangplekken voorzien. Frankrijk opent nu dus twee nieuwe centra, vlakbij Calais. Eentje is gepland in Troisvaux, tussen Calais en Amiens, en eentje in Bailleul. Dat laatste stadje ligt letterlijk op de grens met België.

Nochtans kreeg minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) geen enkel signaal van Collomb. En ook de West-Vlaamse gouverneur Carl Decaluwé (CD&V) kreeg geen telefoontje. Niet echt een fijn signaal binnen de EU, je buren doodleuk negeren en geen info vooraf geven.

Dat hoeft in principe ook niet, maar het is wel tekenend over hoe de regering van president Emmanuel Macron verder doet wat ook de regering van François Hollande al deed: de Belgen grotendeels negeren en doen alsof enkel Frankrijk bestaat. In de strijd tegen terreur leverde dat vaak frictie op, de samenwerking liep allerminst op rozen. Maar evengoed is het probleem met illegalen in Noord-Frankrijk een grote bezorgdheid voor België.

Ruzie met Italië

Binnen de Belgische regering had men stilletjes gehoopt dat met Macron er een nieuwe wind zou gaan waaien. In de campagne toonde de nieuwe president zich al erg pro-Europees. Maar in praktijk blijkt daar weinig van aan. Zo nationaliseerde Macron plots een scheepswerf, toen die dreigde overgenomen te worden door een Italiaans bedrijf, tot woede van de Italianen.

Zowel Jambon, als staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) moesten het nieuws van het nieuwe kamp dus via de media vernemen. Een drama is dat niet, zolang de samenwerking straks goed zal lopen.

Het gaat om twee centra van 300 plekken, niet bijzonder veel dus. Die zullen waarschijnlijk niet volstaan om iedereen op te vangen. Al is het maar de vraag of de illegalen er gaan willen komen.

Steeds meer Soedanezen illegaal in België

Het probleem van de illegalen is lastig: ze weigeren asiel aan te vragen in Frankrijk, en willen absoluut naar de UK trekken. Maar dat lukt amper, ze blijven dus vastzitten in Calais, in erbarmelijke omstandigheden. Vraag is of twee centra, op enige afstand van Calais, erg aantrekkelijk gaan zijn voor de illegalen. De kans is groot dat ze nauwelijks naar de centra zullen trekken, of vrij snel daar alweer de benen nemen.

Ondertussen kondigt Francken in De Standaard aan dat er bij ons zeker zo geen centra komen. “Er kan absoluut geen sprake zijn van zo’n centrum of van opvang voor transitmigranten. Ze hebben de keuze tussen asiel aanvragen en opvang krijgen tijdens de procedure, of terugkeren.”

“Er is geen eenvoudige oplossing. De laatste maanden zien we heel veel Soedanezen in België. Ik ben diplomatiek met Soedan aan het overleggen om mensen terug te nemen. Voorts moet de zaak worden aangepakt in Italië. De komende weken en maanden moeten er verder afspraken gemaakt worden tussen de verschillende Europese landen.”

Meer
Lees meer...