In februari kreeg ze nog de Betagroup Award voor ‘Best Woman in Tech’ met haar startup Amia Systems. Emmanuelle Vin heeft het ondernemerschap duidelijk in de vingers. Al tijdens haar studies, jaren voordat de iPad gelanceerd werd, zette ze haar eerste bedrijfje op met stadsinformatie voor taxigebruikers. Een jaar geleden richtte ze haar startup Amia Systems op, een spin-off van de Brusselse universiteit ULB.
“Beperk je niet tot het bouwen van een gadget. De wereld wordt er door overspoeld. Ga voor een niche en word er een expert in”, vertelt Emmanuelle Vin. En die niche heeft ze duidelijk opgezocht. Met haar ‘Symogga’-software zorgt Amia Systems voor een beter productieproces in een fabrieksomgeving. Dankzij de toepassing worden machines op een efficiënte manier bij elkaar geplaatst zodat de aanmaak van producten in bijvoorbeeld de auto- of luchtvaarindustrie sneller afgewerkt worden. Emmanuelle Vin schreef er haar doctoraatsthesis over en mocht het concept ook verder uitwerken in haar spin-off. Ze kreeg ook 650.000 euro mee van het investeringsfonds van de ULB.
Een van de eerste klanten was de NMBS voor een onderhoudssite. Ook Sonaca en Daf Trucks hebben inmiddels getekend. Emmanuelle Vin kiest dus voor de grote jongens. Geen wonder dat een van haar uitdagingen is om contracten met potentiële klanten sneller rond te krijgen. Het is duidelijk dat Emmanuelle Vin van wanten weet en met plezier de comfortzone doorbreekt.
French-Connect – Emmanuelle Vin, cofondatrice d’AMIA Systems, reçoit le prix belge de “Best Woman In Tech Startup” https://t.co/7WOrM8u2F5
— Emmanuelle Vin (@emmanuellevin) March 5, 2015
Hoe ben je in de technologiewereld gerold?
Ik ben als Burgerlijk Ingenieur afgestudeerd aan de Université Libre de Bruxelles. Tijdens mijn masterjaar heb ik samen met de Ecole Centrale de Paris de startup Taxiscope opgericht, die spijtig genoeg geen lang leven beschoren was door het barsten van de internetbubbel in 2001. Met de startup probeerden we informatie over een stad met een tablet voor te schotelen aan de passagiers van een taxi, maar denk eraan dat de eerste iPad pas in 2010 op de markt kwam.
Na mijn masterjaar werkte ik voor het CRIF aan een project dat de productie-efficiëntie van een fabriek moest verhogen. Ik werkte daar alleen aan met de hulp van het CRIF, en moest dus zelf het doel analyseren, de mathematische formules schrijven als de code in C++, en dergelijke.
Wat is jouw belangrijkste uitdaging, succes en tegenslag?
Er zijn echt veel uitdagingen, maar de grootste is misschien wel de tijd proberen te reduceren tussen de eerste meeting met een potentiële klant, en de ondertekening van een contract. Zo sleept één onderhandeling bijvoorbeeld al aan sinds maart 2013.
Mijn grootste succes is de ondertekening van het contract met de NMBS voor een onderhoudssite in Salzinnes, vlakbij Namen. De NMBS was het eerste bedrijf dat onze oplossing aankocht op de manier waarop we verwachten dat de meeste klanten zich gedragen.
Elke dag is dan meestal wel weer een aaneenschakeling van kleine of grote tegenslagen. Zoals het ontslag van een sales manager na amper drie maanden, of moeilijkheden hebben om in het Nederlands te communiceren, de juiste manier vinden om je team te motiveren, … Maar dat zijn allemaal eigenschappen die je leert, en soms leer je dat op de harde manier.
Heb je tips voor jonge starters?
Ga er gewoon voor! Elke ervaring die je tijdens je onderneming opdoet, zal je sterker maken. Probeer jezelf niet te limiteren door een gadget te bouwen, want de wereld wordt erdoor overspoeld. Vind een niche en word een expert binnen dat domein. Eens je het bedrijf hebt opgericht, plaats dan enkele meer ervaren personen in de raad van bestuur, zodat ze je een schop onder de kont kunnen geven en je richting je limieten kunnen pushen. En vergeet tot slot niet dat grote bedrijven en publieke instanties je eerste klanten kunnen zijn, in plaats van de gewone consument.
RT @PhiView: Convincing presentation of @emmanuellevin @AMIASystems #betagroup #PlantOptimization pic.twitter.com/HJfc42KZor
— AMIA Systems (@AMIASystems) January 22, 2015
Ben je optimistisch over de technologische startupscene in België?
Er is plaats voor iedereen. Je hoort investeerders vaak zeggen dat er nog nooit een goed project is geweest zonder investeringen te vinden, maar dat zelfs veel slechte ideeën toch geld vinden. Maar als je product complex is, en je meer tijd nodig hebt om dat te perfectioneren, dan moet je niet twijfelen om steun te zoeken, bijvoorbeeld bij regionale organisaties.
Wij werden drie en een half jaar ondersteund door Innoviris om het resultaat van een doctoraatsthesis om te bouwen in een product dat de markt wil kopen. AMIA Systems vond geld bij een investeringsfonds van de Université Libre de Bruxelles, Theodorus genaamd. En dat geld zal ons helpen overleven in de moeilijkste periode.
Theodorus is eigenlijk erg succesvol geweest in de afgelopen twaalf maanden. Er was de beursgang van Bone Therapeutics in Euronext, en MaSTerCell is in de NASDAQ opgedoken via Orgenesis, een Israëlisch biotechbedrijf. Dat toont aan dat Belgische teams van investeerders en doctorandi kunnen meespelen op de huidige markt.
Wat vind je van crowdfunding om geld binnen te halen?
Het is één van de zovele manieren om geld binnen te halen. Crowdfunding is een goede manier om je idee aan de markt te toetsen: je investeerders kunnen meteen ook je eerste klanten worden. Maar tegelijk moet je zo enorm veel tijd en moeite in een crowdfundingsessie stoppen, dat je vaak met dezelfde moeite een grote investering kan binnenhalen. Ten tweede is er toch wel extra belastingdruk, waardoor deelname aan crowdfunding voor een investeerder minder interessant kan blijken dan een simpele investering die bij een notaris wordt getekend.
@emmanuellevin is pitching @AMIASystems at #Betagroup !! #womenintech #girlspower #Betagroup pic.twitter.com/6z68Y5G07E
— BetaGroup (@BetaGroup) January 22, 2015