De Amerikaanse televisiezender CBS News is boos op president Donald Trump, omdat hij de beelden van zijn interview in het programma 60 Minutes op voorhand op Facebook geplaatst heeft. Trump liep eerder deze week weg uit het gesprek, omdat hij zich niet kon vinden in de vragen die hem voorgelegd werden. Volgens CBS heeft het Witte Huis een overeenkomst geschonden door het interview op voorhand volledig te publiceren. Dat Trump de footage loste vlak voor zijn laatste debat met zijn Democratische rivaal Joe Biden is natuurlijk geen toeval.
De Amerikaanse president Donald Trump dreigde enkele dagen geleden al om het interview met televisiezender CBS vroegtijdig te publiceren op zijn eigen sociale media. Trump liep uit dat interview weg, omdat CBS-interviewer Lesley Stahl volgens hem bevooroordeeld was.
Op Twitter zei de president dat de vragen in 60 Minutes hem niet bevielen. De zender bevestigt dat Trump het interview vroegtijdig beëindigde, maar gaf geen verdere details.
Barslechte relatie met mainstream media
De jongste tijd ging de relatie tussen Trump en de mainstream media van kwaad naar erger. Zo weerleggen de grote Amerikaanse televisiezenders en kranten heel wat claims die Trump maakt. De president beschuldigt de media op zijn beurt dan weer van partijdigheid.
Dat Trump dreide om – tegen alle (wellicht juridisch afdwingbare) afspraken in – de beelden van een interview vrij te geven voor de uitzending, is echter ongezien.
“Nep en bevooroordeeld interview”
“Ik deel jullie graag mee dat ik, voor de nauwkeurigheid van de verslaggeving, overweeg mijn interview met Lesley Stahl van 60 Minutes te posten, voor de uitzending!”, schreef Trump in hoofdletters op Twitter. “Dat doe ik zodat iedereen kan zien wat voor een nep en bevooroordeeld interview het is.”
Op dinsdag maakte Trump zijn dreigement gedeeltelijk waar. Hij plaatste een video van zes seconden op Twitter waarop interviewer Stahl zonder mondmasker te zien is. De feiten zouden zich afgespeeld hebben in het Witte Huis. In de bijgevoegde tekst benadrukte de president nog eens dat Stahl geen mondmasker droeg.
In het verleden zei Trump vaak dat het dragen van mondmaskers onnodig is. Hij deed ook meermaals foutieve beweringen over de effectiviteit van het dragen van mondmaskers in het voorkomen van de verspreiding van het coronavirus.
‘Classic’ Trump-strategie
De Amerikaanse presidentsverkiezingen vinden plaats op 3 november. De tijd dringt dus. Trump probeert, net als in 2016, controverse te creëren. Zo probeerde hij voor het laatste debat met zijn Democratische tegenstander Joe Biden diens zoon Hunter Biden in opspraak te brengen door e-mails te lekken. Een tactiek die erg doet denken aan de gelekte e-mails van Hillary Clinton. Heel wat opiniemakers zijn er nog steeds van overtuigd dat Clinton destijds de verkiezingen verloor (mede) door het e-mailschandaal en haar slechte communicatie achteraf.
Een andere strategie: het interview met 60 Minutes vroegtijdig afbreken en zelf integraal publiceren zonder toestemming van CBS. Opmerkelijk: volgens de Amerikaanse nieuwszender CNN voorzag het Witte Huis Stahl met enkele blanco pagina’s als input voor het interview.
Aanhangers van Trump zullen door deze ‘stunt’ wellicht niet meer of minder geneigd zijn om voor hem te stemmen. Voor Amerikanen, die tegen Trump zijn, is de Twitterstorm het zoveelste bewijs dat de president zich in moeilijke kwesties opwindt.
Of hiermee Trump enkele onbesliste stemmers, die hij uiteindelijk voor zich moet winnen om een tweede ambtstermijn in de wacht te slepen, heeft overtuigd, is nog maar zeer de vraag.
Wat we met zekerheid kunnen zeggen, is dat Trump tot het bittere eind van de campagne zijn iconische stijl behouden heeft. Trump is een rebel, kant zich tegen het establishment en doet zijn eigen zin.