Trump gebruikt aanslag Londen om eigen agenda te promoten: sneer naar Londense burgemeester en nieuw pleidooi voor inreisverbod

In de nasleep van de terreuraanslag in Londen probeert de Amerikaanse president Donald Trump zijn eigen antiterreurbeleid te promoten via Twitter. Hij ziet de aanslag als een argument om de wapenwetgeving in de VS niet te verstrengen en haalt beschuldigend uit naar Sadiq Khan, de eerste islamitische burgemeester van Londen.

Amerikaans president Donald Trump betuigt vlak na de terreuraanslag in Londen niet zijn steun aan de slachtoffers, maar hij gebruikt het incident om via Twitter promotie te maken voor een “travel ban”, zijn omstreden inreisverbod vanuit overwegend islamitische landen dus. Pas na dat expliciet strategisch statement kon er bij Trump een tweet met “We are with you. God Bless” vanaf.

Trump versus Londense burgemeester

Ook haalt Trump uit naar de Londense burgemeester Sadiq Khan: “Zeven doden, 48 gewonden en de burgemeester zegt dat er geen reden is om gealarmeerd te zijn!”. Het antwoord van Khans woordvoerder: “De burgemeester heeft belangrijkere dingen te doen dan te reageren op Donald Trumps slecht geïnformeerde tweet. De president van de Verenigde Staten heeft opzettelijk een uitspraak uit zijn context getrokken. Khan wilde de inwoners van zijn stad duidelijk maken dat ze niet moesten panikeren wanneer ze meer politie in de straten zagen.”

Tijdens een interview op televisiezender CNN had Khan eerder gezegd dat “terroristen steeds nieuwe manieren vinden om ons aan te vallen. Wij vinden steeds nieuwe manieren om ons te beschermen. Er zal de komende dagen meer politie op straat zijn, maar er is geen reden om gealarmeerd te zijn. Het is om ons veilig te houden.”

Trump trekt de woorden van burgemeester Khan dus wel degelijk uit zijn context, geen woord over gewapende agenten.

Donald shoots his guns

Alsof dat nog niet genoeg is, sleurt de Amerikaanse president er ook de al jaren aanslepende discussie over de wapenwetgeving in de VS bij. De democraten in Amerika vinden dat die geweld uitlokt. Maar Trump en veel andere republikeinen zijn tegen een inperking van de huidige Amerikaanse wapenwetgeving en zien het recht op wapenbezit als één van hun belangrijkste verworvenheden.

“Valt het jullie ook op dat we nu geen wapendebat hebben? Dat is omdat ze (de daders van de aanslag, red.) messen en een truck gebruikten!”

Meer
Lees meer...