Een federale rechter op Hawaï heeft opnieuw een stokje gestoken voor een nieuwe versie van het inreisverbod van de regering-Trump, die morgen moest ingaan. Rechter Derrick Watson in Honolulu, de hoofdstad van Hawaï, haalde een streep door de inreisbeperkingen.
Trump bepaalde in januari per decreet dat vluchtelingen uit Irak, Iran, Libië, Somalië, Syrië, Soedan en Jemen voor onbepaalde tijd werden geweerd om daarmee terrorisme te voorkomen.
Het inreisverbod kon rekenen op een storm aan bezwaren. “Amerika veilig maken heeft voor mij de hoogste prioriteit”, meldde Trump vorige maand nog toen het nieuwe verbod werd aangekondigd.
Onder druk van eerdere rechterlijke vonnissen had de regering-Trump het inreisverbod toen al genuanceerd; alleen vanuit Noord-Korea mocht niemand de VS nog in; van andere landen mochten bijvoorbeeld grootouders en broers en zussen van Amerikaanse staatsburgers het land wel in.
Maar Hawaï vond die verruiming niet groot genoeg en betoogde voor de rechtbank dat Trump niet de bevoegdheid heeft om inwoners van zes van de acht landen tegen te houden. De staat verzette zich niet tegen het inreisverbod voor Noord-Koreanen en Venezolaanse functionarissen.
De rechter ging mee met de bezwaren van Hawaï. “Deze wet heeft precies dezelfde fouten als zijn voorganger”, meldde rechter Derrick Watson. “Er is onvoldoende bewijs dat de komst van inwoners van deze landen schadelijk is voor de VS.”
Derde keer
Het is de derde keer dat rechters het inreisverbod van Trump tegenhouden. De beperkingen moesten morgen ingaan voor inwoners van Iran, Libië, Noord-Korea, Somalië, Syrië, Tsjaad en Jemen. Ook sommige Venezolaanse functionarissen waren niet meer welkom.
En het is niet de eerste keer dat Hawaï met succes ingaat tegen het inreisverbod van de regering-Trump. In juli verwees een federale rechter van de eilandengroep een eerdere versie van het inreisverbod naar de prullenbak.
De Amerikaanse regering heeft al boos gereageerd op de nieuwe blokkade. Het Witte Huis spreekt van een “gevaarlijk onjuiste” uitspraak en verwacht dat het inreisverbod het uiteindelijk toch haalt, als het voor een andere rechter komt.
Het ministerie van Justitie noemt de uitspraak “onjuist” en zegt snel in beroep te gaan tegen het besluit.