Donald Trump heeft geen zin meer om met zijn partijgenoten te onderhandelen over zijn zorgwet. Hij wil dat het Huis van Afgevaardigden later vandaag stemt over Trumpcare. Dat is een kolossale gok, want hij riskeert echt wel die stemming vandaag te verliezen, en dat zou dat een enorme klap zijn voor Trump. Het afschaffen van Obamacare was immers een van zijn grootste verkiezingsbeloftes. Voor Trump, die voortdurend pocht dat hij een geweldige dealmaker is, zou het ook een stevige deuk in zijn imago betekenen.
Eigenlijk zou er gisteren al worden gestemd, maar dat werd uitgesteld omdat de Republikeinen niet zeker waren van voldoende steun. Zowel sommige gematigde als conservatieve afgevaardigden hebben problemen met de wet. De Democraten zijn unaniem tegen, maar hebben te weinig macht om de wet tegen te houden.
Trump voerde de druk nog verder op. Mocht de wet het niet halen, dan is hij niet van plan snel een nieuwe poging te wagen om het Amerikaanse zorgstelsel te hervormen.
Trumpcare moet de zorgwet van oud-president Obama vervangen. In de nieuwe wet is onder meer de boete voor Amerikanen die geen verzekering afsluiten geschrapt. Ook wordt de belastingverhoging teruggedraaid die Obama had ingevoerd om de kosten te dragen en krijgen mensen een zorgtoeslag op basis van leeftijd en niet van inkomen.
Zeven jaar oorlog gevoerd en dan …
Republikeinen voeren al zeven jaar oorlog tegen de door hen zo gehate Obamacare en afgelopen nacht kregen ze de kans om de zorgwet van Trumps voorganger te vervangen met een Republikeins plan. Maar die stemming ging niet door. Er was te veel verdeeldheid binnen de Republikeinse fractie en het wetsvoorstel kon simpelweg niet op een meerderheid rekenen.
Dat legt meteen dé zwakke plek bloot van de Republikeinen: zeven jaar lang liepen ze te kankeren tegen Obamacare, maar in al die tijd wisten ze geen eigen alternatief te ontwikkelen dat brede Republikeinse steun kreeg.
In de onderhandelingen over de Republikeinse zorgwet speelt ook de zogenaamde Freedom Caucus een belangrijke rol. De Freedom Caucus is een ultraconservatieve factie binnen de Republikeinse partij, die is voortgevloeid uit de Tea Party-beweging. De groep is om ideologische en principiële redenen tegen Obamacare én de Republikeinse zorgwet. In de ogen van de Freedom Caucus moet de overheid met z’n vingers afblijven van de gezondheidszorg en die volledig overlaten aan de vrije markt.
De ultraconservatieve Freedom Caucus zegt Trump: “No deal”
De Freedom Caucus is een kleine, maar invloedrijke factie die het de Republikeinse partijleiding geregeld lastig maakt. De groep bestaat uit pakweg dertig Congresleden en dat aantal is genoeg om het Republikeinse voorstel te blokkeren in het Huis van Afgevaardigden. De Republikeinse zorgwet van Trump betekent slechts een gedeeltelijke afbraak van Obamacare. Voor de Freedom Caucus gaat het voorstel dan ook niet ver genoeg.
De factie heeft de afgelopen dagen geprobeerd meer concessies af te dwingen bij Trump. De president ontving gisteren nog de leden van de Freedom Caucus op het Witte Huis voor overleg, maar hij kon ze niet verleiden alsnog in te stemmen met het Republikeinse zorgplan. “No deal”, zei Freedom Caucus-voorzitter Mark Meadows na afloop.
De Freedom Caucus brengt Trump in een erg benarde positie: als hij nog meer concessies doet aan de ultraconservatieve vleugel riskeert hij de meer gematigde Republikeinen van zich te vervreemden. Voor hen gaat de nieuwe zorgwet juist te ver.
Trump had gisteren ook nog overleg met de Tuesday Group, een groepering van gematigde Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden. Ook dat overleg leverde niets op.
Voor Huisvoorzitter Paul Ryan, de initiatiefnemer van de nieuwe zorgwet, was het toen al duidelijk: een meerderheid zou hij niet krijgen. De stemming, die oorspronkelijk voor donderdagavond was gepland, werd uitgesteld.
Ultimatum van Trump is gigantische gok
Betekent uitstel ook afstel? Niet echt. Om 14 uur onze tijd komt er alsnog een stemming in het Huis van Afgevaardigden. Afgelopen nacht stelde president Trump tot ieders verrassing een ultimatum aan de Republikeinen. “De tijd van onderhandelen is voorbij. Stem in met de wet of Obamacare blijft bestaan.”
Dat is Trump ten voeten uit: ondoordachte risico’s nemen is inherent aan zijn manier van zaken doen. En hij lijkt nu zo’n kolossale gok te nemen in zijn prille presidentschap. Hij gokt erop dat de Republikeinse afschuw over Obamacare zo groot is dat ze schoorvoetend met het voorstel instemmen.
Zelfs als Trump de stemming wint, dan is de strijd nog lang niet voorbij. Ook de Senaat moet instemmen met de zorgwet en daar hebben de Republikeinen slechts een flinterdunne meerderheid.
Verschillende Republikeinse senatoren hebben al laten blijken dat ze het voorstel van Trump en Ryan niet zien zitten.
Als hij de stemming vandaag verliest, zou dat een enorme klap zijn voor Trump. Het afschaffen van Obamacare was immers een van zijn grootste verkiezingsbeloftes.
Het betekent niet automatisch dat Obamacare overeind blijft, maar het zal een stuk moeilijker worden om Obama’s zorgwet te schrappen. Voor Trump, die voortdurend pocht dat hij een geweldige dealmaker is, zou dit ook een stevige deuk in zijn imago betekenen. En iedereen houdt z’n hart vast voor de implicaties van zoiets: hoe gaat hij daarop reageren?
“Maar” 150 miljard
Het is allemaal nog wat moeilijker geworden na een nieuwe berekening van het Congressional Budget Office, de Amerikaanse variant van ons Rekenhof. Dat had vorige week al een rapport gepubliceerd waaruit bleek dat de komende tien jaar 24 miljoen Amerikanen hun zorgverzekering door de Republikeinse wet zullen verliezen, maar dat de overheid wél 337 miljard dollar zou besparen.
Maar gisteravond kwam het CBO met een nieuwe berekening, nadat het Republikeinse voorstel op een aantal punten was aangepast. Nog altijd verliezen 24 miljoen Amerikanen hun zorgverzekering volgens hun rekenmodellen. Maar de besparing is aanzienlijk minder dan hun eerste raming: “slechts” 150 miljard dollar. En dat, genomen over tien jaar dus, is veel te weinig om Trumps ambities te verwezenlijken. Trump wil geld dat hij onder meer met de zorgwet bespaart gebruiken om het leger te versterken en dingen te doen zoals de muur aan de grens met Mexico te bouwen.