Donald Trump heeft opnieuw gezegd dat het geweld in Charlottesville van afgelopen weekend de schuld van rechts én links is. Daarmee keert hij terug naar zijn eerste standpunt, waar hij weigerde om de schuld te leggen bij de extreemrechtse betogers.
De rellen in het Amerikaanse Charlottesville van afgelopen weekend startten met een betoging van extreemrechtse groepen zoals de Ku Klux Klan en neonazi’s. Tijdens hun betoging tegen het wegnemen van een standbeeld, verliep er ook een tegenbetoging. Het geweld escaleerde toen een jongeman met nazisympathieën met een auto inreed op een menigte. Daarbij raakten 35 mensen gewond en stierf een vrouw.
“Schuld van velen”
In een eerste reactie veroordeelde president Trump “het geweld van vele kanten” en sprak hij geen woord over de neonazi’s, de aanhangers van de witte suprematie, KKK, … Dat werd hem niet in dank afgenomen door de pers én door vele leden van de Republikeinse en Democratische partij.
Pas twee dagen na de rellen stelde Trump zijn mening bij (onder druk?) en zei hij dat het geweld wél de schuld was van extreemrechts. En nu is het plots weer de schuld van velen.
Pres. Trump on Charlottesville: "There's blame on both sides…you also had people that were very fine people on both sides." pic.twitter.com/ayX9eHABsN
— ABC News (@ABC) 15 augustus 2017
Schuldgevoel van links?
In een persconferentie, die eigenlijk over nieuwe infrastructuur moest gaan, sprak Trump in zijn Trump Tower over Charlottesville en zei hij dat de rechtse groeperingen legaal aan het protesteren waren tegen het weghalen van een standbeeld. “Plots waren er mensen van de andere kant die het geweld opstookten”, zo zei Trump en hij vroeg zich nog luidop af “of die mensen (van de tegenbetoging, nvdr) een schuldgevoel hadden?”.
David Duke van de Ku Klux Clan is alvast blij “met de erkenning van het linkse geweld door president Trump”, zo schreef hij op Twitter.
Geen integere reporters
Trump voegde er nog een sneer naar de media aan toe en zei dat de media het verhaal juist hadden moeten brengen en beide kanten van geweld had moeten belichten. “Niet iedereen die tegen het weghalen van het standbeeld was, was een neonazi of van de witte suprematie. Dat hadden jullie vermeld in jullie nieuws als jullie (de aanwezige pers, nvdr) integere reporters waren, maar dat zijn de meesten onder jullie niet”. In een eerdere tweet had Trump ook alweer gezegd “dat de media echt slechte mensen zijn, want dat hij nooit goed zal kunnen doen voor hen”.
Wait, I'm confused. The 'truly bad people' are the media and not the Nazis?
— Joy Jurkovic (@joyjurko) 15 augustus 2017
Rating zakt opnieuw
Ondertussen is Trumps approval rating opnieuw gezakt naar een historisch dieptepunt. Amper 34 procent van de Amerikanen staat nog achter het beleid van de president, terwijl er 61 procent niet (meer) akkoord is met de manier waarop Donald Trump regeert over de Verenigde Staten. De enquête werd opgestart voor de rellen in Charlottesville en werd afgesloten drie dagen later, na het geweld.