Twitter-beleggers klagen Elon Musk aan: “Hij manipuleerde de markt”

Enkele ontevreden aandeelhouders van Twitter dagen Elon Musk en Twitter voor de rechter vanwege de chaotische overnamedeal rond het socialemediaplatform.

Musk heeft volgens de aandeelhouders de prijs van Twitter-aandelen in zijn voordeel gemanipuleerd sinds hij op 25 april een overnamedeal had gesloten.

“Tijdens de periode na de overeenkomst ging Musk over tot het afleggen van verklaringen, het versturen van tweets, en tot gedrag dat bedoeld was om twijfel te zaaien over de deal en de aandelen van Twitter aanzienlijk te doen dalen, om zo een hefboomeffect te creëren. Dat hoopte Musk te kunnen gebruiken om ofwel zich terug te trekken uit de aankoop, ofwel opnieuw te onderhandelen over de overnameprijs”, zo luidt de aanklacht.

Misleidende tweets

De koers van Twitter is sinds het overnamebod van Musk (44 miljard dollar, of 54,20 dollar per aandeel) gedaald met zo’n 27 procent. Een Twitter-aandeel is nu 39,52 dollar waard.

De zaak beschuldigt Musk van misleidende tweets die hij naar zijn 95 miljoen volgers stuurde. Het gaat onder meer over een tweet op 13 mei waarin de Tesla-CEO de overnamedeal in tijdelijk de koelkast plaatste, omdat hij twijfels had over nepaccounts op het platform. De tweet “vormde een poging om de markt voor Twitter-aandelen te manipuleren, omdat hij wist van de nepaccounts”, volgens de aanklacht.

De rechtszaak werd aangespannen omdat Musk “het bedrijf dat hij wil kopen voor 44 miljard dollar in diskrediet blijft brengen in een poging om opnieuw te onderhandelen over de aankoopprijs”. Dat vertelt Frank Bottini, een van de advocaten die de Twitter-investeerders vertegenwoordigen, aan de BBC. “De klacht die we hebben ingediend in San Francisco probeert Musk aansprakelijk te stellen voor zijn onwettige gedrag”, zei Bottini.

SEC

Op 9 april, vooraleer Musk het overnamebod deed, kocht hij een belang van 9 procent in het bedrijf. Daarmee werd hij op slag de grootste aandeelhouder van Twitter. Ook daar ging Musk volgens de aanklagers in de fout door dat niet binnen de door de Securities and Exchange Commission (SEC, de Amerikaanse beurswaakhond) vereiste termijn bekend te maken.

Zijn uiteindelijke bekendmaking bij de SEC zou “vals en misleidend” geweest zijn, omdat hij een formulier gebruikte dat bedoeld was voor “passieve investeerders”. Dat zou hij op dat moment niet geweest zijn, want hij had een positie in het bestuur van Twitter aangeboden gekregen en was geïnteresseerd in het kopen van het bedrijf.

“Door de bekendmaking van zijn belang in Twitter uit te stellen, manipuleerde Musk de markt en kocht hij Twitter-aandelen tegen een kunstmatig lage prijs”, aldus de aanklacht.

(evb)

Meer
Lees meer...