Uitbraken van Oropouchevirus voor het eerst gemeld in Europa: Zwangere vrouwen lopen risico

Het Oropouchevirus, een infectie die normaal gesproken beperkt blijft tot Zuid- en Midden-Amerika en het Caribisch gebied, heeft nu ook Europa bereikt. Het Europees Centrum voor Ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) waarschuwt vooral zwangere vrouwen voor de potentiële risico’s.

In juni en juli van dit jaar zijn in totaal negentien gevallen van het Oropouchevirus vastgesteld in Europa. Deze besmettingen zijn gemeld in Spanje (twaalf gevallen), Italië (vijf gevallen) en Duitsland (twee gevallen). Alle patiënten hadden onlangs gereisd naar Cuba en Brazilië, landen waar het virus momenteel wijdverspreid is.

Gevaar voor zwangere vrouwen

Het Oropouchevirus vormt een bijzonder risico voor zwangere vrouwen. Infectie kan leiden tot ernstige complicaties zoals miskramen, ontwikkelingsproblemen en misvormingen bij de foetus. Daarnaast veroorzaakt het virus symptomen zoals koorts, hoofdpijn, misselijkheid, braken en pijn in spieren en gewrichten.

De situatie in Brazilië is zorgwekkend. In juli waarschuwde het Braziliaanse ministerie van Volksgezondheid na de geboorte van vier baby’s met microcefalie, een aandoening waarbij de baby’s een abnormaal klein hoofd hebben. De moeders van deze baby’s bleken besmet te zijn met het Oropouchevirus.

Geen vaccin of behandeling beschikbaar

Op dit moment is er geen vaccin of specifieke behandeling beschikbaar voor het Oropouchevirus. Hoewel de ziekte zelden dodelijk is, heeft Brazilië recent de eerste twee sterfgevallen als gevolg van het virus gemeld. Beide slachtoffers waren jonge vrouwen van in de twintig.

Sinds januari 2024 zijn er meer dan 8.000 gevallen van het Oropouchevirus geregistreerd in Zuid- en Midden-Amerika en het Caribisch gebied. Naast Brazilië zijn er uitbraken gemeld in Bolivia, Colombia, Peru en Cuba. Het ECDC beoordeelt het infectierisico voor Europeanen die naar deze gebieden reizen als matig, maar benadrukt dat het risico op blootstelling in Europa zelf laag blijft.

Toename van door muggen overgedragen ziekten in Europa

Het Oropouchevirus is niet de enige door muggen overgedragen ziekte die Europa teistert. Het continent rapporteert ook een toename van andere ziekten zoals het West-Nijlvirus, met recente gevallen in Griekenland en Roemenië.

Meer
Lees meer...