OpenAI kondigt update aan: “ChatGPT kan nu zien, horen en spreken”

Het bedrijf achter ChatGPT, OpenAI, heeft een update aangekondigd waarmee de chatbot de kloof met de concurrentie verder vergroot.

In het nieuws: ChatGPT zal nu kunnen zien, horen en spreken. Een echte revolutie.

  • Tot nu toe was het alleen mogelijk om te communiceren met de chatbot door middel van geschreven opdrachten.
  • Met de update kunnen gebruikers nu zowel met spraakcommando’s als met afbeeldingen communiceren met de tool.

Meer details: Die nieuwigheden zijn wel voorbehouden aan diegenen die zich hebben geabonneerd op de betalende formules ChatGPT Plus en Enterprise.

  • “We zullen de nieuwe functies in de loop van de komende twee weken lanceren”, aldus OpenAI.
  • De stemfunctie is voorbehouden voor de mobiele versie van de chatbot, op iOS en Android. De mogelijkheid om te communiceren met afbeeldingen zal op alle platforms beschikbaar zijn.

ChatGPT neemt het op tegen Siri en Alexa

“De spraakfunctie opent de deur naar vele creatieve en op toegankelijkheid gerichte toepassingen”, aldus OpenAI in een blogpost.

  • Maar bovenal maakt die toevoeging van ChatGPT een directe concurrent voor virtuele assistenten zoals Siri van Apple en Amazons Alexa.
  • We kunnen ons daarom voorstellen dat ChatGPT in de nabije toekomst wordt geïntegreerd in apparaten met een internetverbinding en gebruikt zal worden om alarmen en herinneringen in te stellen via eenvoudige spraakopdrachten.
  • Op korte termijn zal het mogelijk zijn om via de mobiele applicatie rechtstreeks te praten met ChatGPT.

“De nieuwe spraakfunctie wordt aangestuurd door een nieuw tekst-naar-spraak model, dat in staat is om een menselijk geluid te genereren uit alleen tekst en een paar seconden aan spraakvoorbeelden. We hebben met professionele acteurs gewerkt om de stemmen te creëren. We gebruiken ook Whisper, ons open source spraakherkenningssysteem, om je woorden om te zetten in tekst.”

OpenAI in een bericht op zijn site

Afbeeldingen: Het zal mogelijk zijn om direct een foto te nemen of er een of meer te importeren naar ChatGPT. De AI-tool kan zo bijvoorbeeld een recept samenstellen op basis van een foto of een grafiek analyseren.

Omwenteling: De publieke uitrol van ChatGPT afgelopen december heeft voor een revolutie in de techindustrie gezorgd, waardoor de reuzen in de sector gedwongen werden om een versnelling hoger te schakelen en hun eigen chatbot te onthullen – soms gehaast, met alle problemen van dien. En hoewel sommigen van hen alternatieve ervaringen bieden, waarbij gebruikers soms ook kunnen communiceren met afbeeldingen, zijn die alternatieven geen groot succes. De twee nieuwe functies zullen zeker helpen om OpenAI’s voorsprong op het gebied van chatbots nog te vergroten.

(ns/evb)

Meer
Lees meer...