De State of the Union van von der Leyen doorgelicht: “Bezorgdheid over een Unie met meer leden”

Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen heeft haar State of the Union gegeven. Stefaan De Rynck, hoofd van de Belgische vertegenwoordiging bij de Europese Commissie, lichtte de speech van von der Leyen door.


Beluister hier het volledige interview met Stefaan De Rynck:


Waarom is dit belangrijk?

Dit was de laatste State of the Union in deze legislatuur. Von der Leyen heeft dus weinig nieuwe dingen aangekondigd, maar is wel bezig met de interne hervorming van de EU. Nu er nieuwe lidstaten kunnen bijkomen, is het afwachten hoe dit kan werken.
  • De Rynck legt uit: “Von der Leyen heeft gezegd dat men inzake asiel en migratie een compromis tussen het Europees parlement en de lidstaten moet vinden. Dat is geen makkelijke opgave en wordt wellicht gegeven aan het Belgisch voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie.”
  • “Ze wil ook verder gaan met het extra budget dat we nodig hebben om Oekraïne te ondersteunen en met migratieakkoorden met derde landen af te spreken. Dat zijn dingen die in de lijn van de verwachting lagen.”

Von der Leyen wil onderzoek

  • “Wat wellicht een verrassing was, is dat ze vooral over de interne hervorming van de Europese Unie sprak. Dat leeft ook binnen de Europese Raad van de staats- en regeringsleiders. Men is bezorgd. Hoe kan een Unie met zoveel leden goed blijven functioneren en ook op wereldvlak zijn invloed kan blijven uitoefenen?”
  • “Een grote aankondiging van deze State of the Union is dat von der Leyen een groot onderzoek wil beginnen rond het eventuele misbruik van staatssubsidies door China. Er is oneerlijke concurrentie met onder meer Europese autobouwers. Ook heeft ze vermeld dat we minder afhankelijk moeten worden van China voor kritieke grondstoffen, zoals lithium en magnesium.”

Investeren in windenergie

  • De Rynck merkt op: “Een heel belangrijk accent van deze speech is hoe we de Europese maakindustrie kunnen promoten. Men kan helpen met eenvoudige en minder regelgeving. Ook met ondersteuning door de overheid.”
  • “Investeringen worden een heel belangrijk thema. België is een koploper in windenergie en de investeringen daarin. Het is belangrijk om een pakket maatregelen te hebben die de windenergie in Europa verder ondersteunt.”
  • “Er zijn nog een aantal dingen die afgewerkt moeten worden. Binnen de digitale economie is er nog artificiële intelligentie. Daar is nog een wetgeving rond die onder dit mandaat hopelijk afgewerkt kan worden om dit op een intelligente manier te reguleren”, besluit hij.
Meer
Lees meer...