Je vakantie verzetten of werken op reis door het slechte weer? “Je kunt dat recht niet opeisen”

Met het slechte weer vragen werknemers zich af of ze hun vakantie mogen verzetten of dat ze mogen werken vanaf hun hotelkamer. Business AM legde het voor aan Marijke Beelen, specialist vakantiewetgeving bij Acerta Consult.


Wil je op de hoogte blijven van alles wat er zich afspeelt in de financiële wereld? Niels Saelens, een journalist met een passie voor financiën, volgt alles op de voet op. Via deze link kan je je inschrijven op zijn wekelijkse nieuwsbrief.


De essentie: Als werknemer kan je niet op eigen houtje beslissen om terug te keren bij slecht weer of om dan maar op hotel te werken. Je bent verplicht om gemaakte afspraken na te komen. Daarbij vooraf afspreken met je werkgever is aangeraden.

  • Beelen: “In een aantal gevallen zijn vakantieperiodes collectief vastgelegd. Een dergelijke afspraak kan men niet zonder meer negeren. De enige manier om een collectieve afspraak in te trekken, is dat het orgaan dat die afspraak heeft gemaakt, ook akkoord gaat om daarop terug te komen. Dan kan alleen die ondernemingsraad dat verlof op een ander moment organiseren, maar dat lijkt me praktisch weinig haalbaar.”
  • “Als er geen collectieve vakantie is, dan gaat het om een afspraak tussen werkgever en werknemer. Dat akkoord blijft altijd overheid. De enige manier om dat toch in te trekken, is als die werknemer dat vraagt aan die werkgever en die werkgever daar ook mee akkoord gaat. Als de werknemer bepaalde data heeft vastgelegd, moet hij zich daaraan houden. Hij kan alleen met het akkoord van zijn baas daarop terugkomen.”

Werken in het buitenland

  • Wil de werknemer toch werken in het buitenland, dan moet de werkgever er ten eerste mee akkoord gaan dat de individuele vakantie wordt ingetrokken. Ten tweede moet hij er ook mee akkoord gaan dat die werknemer in het buitenland werkt. Een werknemer mag dat wel vragen, maar kan dat recht niet opeisen”, zegt Beelen.
  • “Ik raad dan ook aan om daar afspraken over te maken, en liefst op voorhand”, geeft de expert aan. “In de meeste ondernemingen is telewerk toegestaan. Men regelt best op ondernemingsniveau wat er precies moet gebeuren in het buitenland te mogen werken. Want eigenlijk gaat men er dan ook van uit dat de werknemers een laptop van het werk meeneemt naar het buitenland. En dat is ook niet altijd het geval.”

Niet op tijd thuis

  • “Als je door weersomstandigheden niet op tijd thuis raakt, verwittig je best je werkgever en vraag je of je een aantal vakantiedagen extra mag nemen. Ik neem aan dat de meeste werkgevers daarmee akkoord gaan. Als de werkgever dat weigert, dan zitten we in een impasse. Een manier om daar uit te komen, is desnoods een rechtszaak in kort geding.”
Meer
Lees meer...