Van Besien (Groen) met waslijst eisen voor N-VA : hoofddoekenverbod weg én cumulverbod voor De Wever én groene bestuursagenda

Groen loopt een blauwtje op in de Antwerpse gemeenteraad, nadat het twee resoluties indiende “om de N-VA te testen”. Maar het waren PVDA en vooral sp.a die Groen in de hoek zetten: “De gemeenteraad dient niet om te onderhandelen”. Ondertussen legt Wouter Van Besien (Groen) allerlei eisen op tafel: een autoluwe binnenstad én sociale woningen én het afschaffen van het hoofddoekenverbod én Bart De Wever die moet stoppen als N-VA-voorzitter. 

Stevig in de rug geschoten door de collega’s van de oppositie, zo kan je nog het best omschrijven wat Wouter Van Besien (Groen) gisteren meemaakte in de Antwerpse gemeenteraad. Van Besien had het nochtans over zichzelf afgeroepen, door publiek aan te kondigen dat hij “de intenties van Bart De Wever zou gaan testen in de gemeenteraad”.

In Antwerpen won de N-VA de verkiezingen: ze bleven veruit de grootste en haalden opnieuw een monsterscore van 23 zetels. Maar ook Groen ging fors vooruit. En burgemeester De Wever lonkt nu openlijk naar de groenen, om samen een stabiele meerderheid te vormen in de stad, maar ook in alle districten. Op Jambers toonde hij zich plots als een verzoener, die “de oorlog met links beu is”.

Groen in Antwerpen worstelt met die uitgestoken hand. Want al voor de verkiezingen liep Van Besien wel honderd keer “nooit met de N-VA in zee te gaan”. Maar die uitspraken botsen met de “constructieve houding”, die Groen wil aannemen, en ook met het idee dat ze een beleidspartij zijn, die “verantwoordelijkheid neemt”.

De zet ontploft in gezicht van Van Besien

Daarop bedacht Groen de communicatieve oplossing van twee resoluties in te dienen in de gemeenteraad, “om te zien of het N-VA menens is”. Die resoluties gingen over een autoluwe binnenstad en over sociale woningen, twee thema’s die Groen ook wil zien in een eventueel toekomstig bestuursakkoord voor Antwerpen. N-VA moest zijn “kaarten op tafel leggen”.

Maar de zet ontplofte toch wat in het gezicht van Van Besien. De aanval kwam daarbij van links. “Waar is Jambers om dit politieke schouwspel te registreren? Hier worden politieke spelletjes gespeeld, met thema’s die veel te ernstig zijn daarvoor”, sneerde Peter Mertens van PVDA. Hij wees er fijntjes op dat deze gemeenteraad nog bevoegd is voor de komende 80 dagen, tot januari 2019, wanneer het nieuwe bestuur zou beginnen. Moest daarover dan gestemd worden?

De sterke tussenkomst van Toon Wassenberg van sp.a was zo mogelijk nog pijnlijker voor Groen. “Wees nu eens fiere, zelfbewuste overwinnaars van deze verkiezingen”, zo moedigde de sp.a’er Van Besien en De Wever aan. “Ga aan de onderhandelingstafel zitten en overwin jullie koudwatervrees. Als het dan niet lukt, fair enough, dan heb je het op z’n minst geprobeerd. De Antwerpenaar verwacht nu dat de dans geopend wordt?” De sp.a’er kreeg applaus van op alle banken.

Voor de camera’s van Terzake maakte Marc Van Peel (CD&V), de uittredende schepen, het helemaal af: “Nog nooit meegemaakt in heel m’n carrière, dit. Zo onderhandel je niet. En de uittredende gemeenteraad, met mensen die niet eens meer verkozen zijn, is echt niet het forum om dit nu te gaan doen.”

epa

Groen aanvaardt hoofddoekenverbod in Brussel, maar wil het weg in Antwerpen

Van Besien probeerde zich te verdedigen met het argument van transparantie: “De Antwerpenaar mag blijkbaar niet weten hoe de worst gemaakt wordt.” Maar z’n eenzame positie verraadde toch dat de zet van Groen slecht uitpakte. De Wever had maar simpel te reageren “dat hij blij was dat Groen vrijdag afkomt om verder te praten”. “Duurzame mobiliteit en betaalbaar wonen zullen dan zeker aan bod komen. Laat ons proberen er iets mooi van te maken”, stelde hij.

Interessanter was misschien dat Van Besien ondertussen nog duidelijke bijkomende eisen op tafel legde, naast een verkeersluw centrum en sociale woningen. De meest vergaande was het cumulverbod, dat ook Kristof Calvo (Groen) dit weekend al zachtjes formuleerde: De Wever kan volgens de groenen niet én burgemeester van Antwerpen én N-VA-voorzitter blijven. Van Besien had het over “de combineerbaarheid van het ambt van partijvoorzitter met dat van een burgemeester”. Maar moest Groen daarop blijven inzetten, dan zijn de onderhandelingen dood voor ze begonnen zijn: het is hoogst ongebruikelijk dat in coalitiegesprekken partners elkaar een cumulverbod opleggen.

Verder ook opvallend: het hoofddoekenverbod voor ambtenaren van de stad aan het loket moet ook weg voor Groen. Die eis botst ook fel met de visie van de N-VA. Opmerkelijk daar: in Brussel stapt Groen in een coalitie met de PS, die hetzelfde verbod invoerde in de hoofdstad. Daar kondigt de PS-burgemeester Philippe Close in De Standaard triomfantelijk aan dat “over dat verbod nauwelijks onderhandeld is” en dat “de groenen het helemaal aanvaarden en daar niet meer op gaan terug komen”.

Meer
Lees meer...