Van Dedecker als lijsttrekker bij N-VA is geen sprake: Vlaams-nationalisten leggen laatste stukken van de puzzel

CD&V en sp.a hebben hun huiswerk zo goed als klaar. Open Vld ook eigenlijk. Bij N-VA is het nog puzzelen: daar trekt alvast niet met Jean-Marie Dedecker als ‘onafhankelijke’ lijsttrekker naar de verkiezingen. Mogelijks staat hij op de lijst in West-Vlaanderen, maar dus niet als kopman. Verder zoekt de N-VA ook in Oost-Vlaanderen nog een lijsttrekker. Theo Francken trekt dan weer zeker de Kamerlijst in Vlaams-Brabant.

De periode vlak voor de verkiezingen, bij de lijstvorming, is één van de meest stresserende binnen partijen. Want het is dan dat voor veel parlementsleden en (toekomstige) ministers hun carrière gemaakt of gekraakt wordt. Een interne strijd dus, waarbij de partijleiding en uiteindelijk de voorzitter de knopen moeten doorhakken.

Iedereen kijkt daarbij naar de marktleider, de N-VA. Want ondanks het feit dat de partij een hele reeks ministers kon leveren en een brede bank heeft, bleek bij de laatste verkiezingen op 14 oktober dat de partij ook kwetsbaar staat. In de steden waar ze geen ronkende namen kon presteren, ging ze fors de boot in. En dus staat er veel op het spel bij het aanduiden van de lijsttrekkers.

De afgelopen dagen viel de naam van Jean-Marie Dedecker (LDD) uitvoerig. De nieuwe burgemeester van Middelkerke zou zijn terugkeer naar de N-VA maken, jaren nadat het tot een pijnlijke breuk kwam tussen Bart De Wever en Dedecker. Ook in 2014 waren er uitgebreide gesprekken.

Maar nu nemen verschillende bronnen bij N-VA wat gas terug: Dedecker komt niet om, zoals Dries Van Langenhove bij Vlaams Belang of Jinnih Beels bij sp.a als ‘onafhankelijke’ de lijst te trekken. Hoogstens duikt Dedecker op om de lijst te steunen, maar zo prominent zal dat dus toch niet zijn.

Vraag is dan hoe de puzzel valt in West-Vlaanderen. Sander Loones is een zekerheid als lijsttrekker voor de Kamer. Daar treft hij als tegenstanders John Crombez (sp.a), Hendrik Bogaert (CD&V), Vincent Van Quickenborne (Open Vld) en Wouter De Vriendt (Groen).

Voor het Vlaams parlement is het minder duidelijk wie trekt voor N-VA, er steekt niemand bovenuit. Nochtans is die lijst trekken niet van de poes: voor Open Vld is Bart Tommelein lijsttrekker (ook al wordt hij zeker niet opnieuw minister), voor CD&V is er Hilde Crevits, terwijl de sp.a de eerder onbekende Annick Lambrecht laat doorschuiven van de Kamer naar het Vlaams parlement.

Puzzel in Oost-Vlaanderen

Ook in Oost-Vlaanderen is er nog discussie. Niet voor het Vlaams parlement, daar is Matthias Diependaele de onbetwiste kopman. Mogelijks komt hij daar voor Open Vld Carina Van Cauter tegen, die zou dan verkassen vanuit de Kamer, maar zeker is dat niet. Voor CD&V is er Joke Schauvliege. Sp.a lanceert er de 28-jarige nobele onbekende Conner Rousseau, alweer toch een gok van de socialisten. Voor Groen is Björn Rzoska de logische naam.

Voor de kamerlijst zijn er voor N-VA nog twee namen: ofwel de Aalsterse burgemeester Christoph D’Haese, die veel ambitie heeft, ofwel Anneleen Van Bossuyt, de kopvrouw in Gent. Ook bij CD&V ligt het nog niet vast: Pieter De Crem (CD&V) wilde eerst niet meer op de lijst staan, omdat hij Europees niet mocht trekken. Nu zou hij toch terugkeren als lijsttrekker, maar zeker is dat nog niet. Alexander De Croo trekt hoe dan ook voor Open Vld, en voor sp.a trekt Joris Vandenbroucke, die van het Vlaamse niveau overkomt. Stefaan Van Hecke is normaal gezien kopman voor Groen.

vrt

Duidelijkheid in Antwerpen

In Antwerpen lijkt de beslissing evident voor de topplaatsen bij N-VA: Bart De Wever trekt voor de Kamer, en sterkhouder Jan Jambon wordt naar voren geschoven als de kandidaat minister-president. Hij trekt dus de Vlaamse lijst. De Wever heeft niet meteen de grootste namen tegen zich. Voor CD&V is dat Servais Verherstraeten, nadat Wouter Beke (CD&V) geen wit konijn vond voor zijn partij. Gwendolyn Rutten (Open Vld) zou wel een nieuwkomer, een vrouw, beet hebben als lijsttrekker voor haar partij, zo weet De Tijd.

Voor sp.a is Yasmine Kherbache de kandidaat voor de Kamer. Inhoudelijk heeft ze een sterk profiel maar een campaigner is ze niet. Voor Groen is er Kristof Calvo of Meyrem Almaci, die de twee logische namen zijn om de Kamer of het Vlaams parlement te trekken. Jambon gaat dus met één van hen de strijd aan in Antwerpen voor de Vlaamse verkiezingen. Een andere interessante naam in die arena is Bart Somers (Open Vld). Daarnaast zijn er Koen Van den Heuvel (CD&V) en Caroline Gennez (sp.a).

epa

Puzzels in Vlaams-Brabant

Theo Francken trekt zeker de Kamerlijst voor N-VA: zijn thema is en blijft migratie en daar doe je in het Vlaams parlement niets mee. Francken treft zo Maggie De Block (Open Vld), z’n opvolger, met wie een felle strijd verwacht mag worden. Daarnaast is er voor CD&V zwaargewicht Koen Geens. Tussen dat geweld schuift de sp.a de eerder onbekende Karin Jiroflée naar voren en moet ook Groen nog proberen een stevige kandidate te vinden.

Voor het Vlaams parlement is Ben Weyts een logische naam voor N-VA, al valt een verrassing niet uit te sluiten. Peter Van Rompuy is de man van CD&V, Gwendolyn Rutten is logischerwijze de vrouw van Open Vld. Bruno Tobback is een zekerheid bij sp.a. Voor Groen is ook hier een forse zoektocht nodig.

Limburg: nog onzekerheden

In Limburg zijn Zuhal Demir en Steven Vandeput de logische namen voor N-VA, al zal Jan Peumans ook wel aan het venster piepen. Logischerwijze trekt Demir de lijst voor de Kamer. Daar treft ze Wouter Beke (CD&V), Patrick Dewael (Open Vld) en Meryame Kitir (sp.a).

Voor het Vlaams parlement ligt de puzzel dus nog niet voor N-VA. CD&V kiest voor Lode Ceyssens, Open Vld schuift haar nieuwe minister Lydia Peeters naar voor. De sp.a lanceert alweer een nobele onbekende, Els Robeyns.

epa
Meer
Lees meer...