Vast energiecontract is nu een stuk duurder dan een variabel contract, Testaankoop geeft advies

Opmerkelijk: een vast energiecontract is op dit ogenblik een stuk duurder dan een variabel contract. Business AM vroeg aan Laura Clays, woordvoerder bij Testaankoop, wat consumenten nu het beste kunnen doen.


Beluister hier het volledige gesprek met Laura Clays van Testaankoop:Wil je op de hoogte blijven van alles wat er zich afspeelt in de financiële wereld? Niels Saelens, een journalist met een passie voor financiën, volgt alles op de voet op. Via deze link kan je je inschrijven op zijn wekelijkse nieuwsbrief.


In het nieuws: Het goedkoopste vaste energiecontract is op dit moment op jaarbasis 560 euro duurder dan het goedkoopste variabel contract.

  • Clays legt uit: “Het vaste contract heeft het voordeel van de duidelijkheid. Maar je betaalt er ook wel voor, omdat de leveranciers een risico nemen. Als de prijs het komende jaar stijgt, dan draaien zij daarvoor op. Tegenwoordig betaal je daar ook erg veel voor, omdat de leveranciers hebben gezien hoe veel de prijs kan stijgen.”
  • “Dat je betaalt voor dat risico, is altijd al zo geweest. Vroeger lag het verschil in prijs tussen een variabel en een vast contract niet zo hoog. Dat verschil is na de energiecrisis nooit meer gelijkaardig geweest aan wat het ooit voor de crisis was. Zeker omdat we nu zien dat de energieprijzen weer aan het stijgen zijn. De leveranciers vrezen dat we weer een ferme piek gaan kennen. Daarom trekken ze de prijzen van hun vaste contracten enorm op.”
  • “Als je schrik hebt dat de prijzen weer gaan stijgen en dat je dat met een variabel contract gaat voelen, dan kan je kiezen voor een vast energiecontract. Wacht dan tot het einde van de maand. Als de energieprijzen dan weer fel gestegen zijn ten opzichte van nu, dan weet je dat deze in oktober nog hoger zullen liggen. Dan sluit je in september best nog dat contract af. Blijf je bij het variabel contract, dan gok je er dus op dat de prijzen niet zullen stijgen”, is de raad van Clays. (nd)
Meer
Lees meer...