Left Right
scrollTop top

Veel meer EU-belastingen voor Amerikaanse tech bedrijven: Frankrijk zet offensief in


Veel meer EU-belastingen voor Amerikaanse tech bedrijven: Frankrijk zet offensief in

Komt er een nieuw offensief vanuit de Europese Unie om de giganten van Silicon Valley eerlijker hun belasting te laten betalen? Digitale spelers zoals Google, Facebook en Airbnb ontspringen grotendeels de dans en betalen nauwelijks taksen. De Franse regering heeft het offensief ingezet en kijkt naar Duitsland. Ze willen samen een Europees taks voor de digitale economie.

Frankrijk is een beetje in shock over Airbnb. Vorig jaar gebruikten 10 miljoen Fransen de service om ergens te gaan logeren. Maar het platform betaalde amper 100.000 euro belastingen in heel Frankrijk. Dat berichtte Le Parisien.

Het is dé aanleiding voor de Franse regering, en eerste minister Bruno Le Maire om het offensief in te zetten.

“Er is een nieuwe versnelling nodig om een eerlijkere bijdrage te vragen van digitale platformen zoals Airbnb. Alle bedrijven moeten een eerlijk deel belastingen betalen in de landen waar ze actief zijn. Dat is niet het geval vandaag. Het is tijd om een versnelling hoger te gaanWe willen dat de EU de leiding neemt om dit probleem wereldwijd aan te pakken. En Frankrijk heeft een paar ambitieuze ideeën klaar”, zo stelde Le Maire aan het Franse parlement.

Digitale economie: ze hebben gigantische markt in Europa, maar betalen erg weinig belastingen

De frustratie in Europa over grote digitale spelers uit de VS is groot: het gevoel is dat die niet genoeg belasting betalen, terwijl ze gigantisch verdienen in de consumentenmarkt van Europa. Apple werd vorig jaar zwaar aangepakt: de Europese Unie eiste dat het 13 miljard euro betaalde in achterstallige taksen. De Europese Unie wil al die fiscale sluiproutes gaan afsluiten.

Maar Emmanuel Macron, de nieuwe Franse president, wil eigenlijk verder gaan: hij hoopt samen met Duitsland een paar nieuwe Europese regels voor belastingen in te voeren. Ze willen de belasting voor bedrijven op één tarief voor heel de EU brengen. En de digitale economie op de juiste manier belasting laten betalen is een belangrijk onderdeel van wat de nieuwe regels moeten opbrengen. Dat het om grotendeels Amerikaanse bedrijven gaat, is handig meegenomen. Op een top in Estland volgende maand willen de twee landen een gemeenschappelijk voorstel voorleggen aan de ministers van Financiën van de EU.

Airbnb reageerde gisteren al: “We volgen alle regels en betalen alle belastingen die verschuldigd zijn. We betalen in elk land netjes de nodige sommen, zoals alle BTW.” Maar het EU-voorstel zou een veel fellere link gaan maken tussen de winst die een digitale speler in een land maakt, en de taks die betaald moet worden. Als dat in heel de EU opgelegd zou worden, dan kan dat Silicon Valley miljarden dollars gaan kosten.

De Europese Unie is al langer bezig om constructies die bedrijven zoals Apple en Google hebben opgezet aan te vallen. Alle winst van die bedrijven werd via fiscale gunstregimes in onder meer Ierland en Luxemburg maar minimaal belast in de EU. Die periode is definitief gedaan. Maar als het aan Macron ligt, gaat het radicaal de andere richting uit.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  43.477.005
 • Aantal
  doden
  1.159.319
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  321.031
 • Aantal
  doden
  10.810