Verdubbelt de prijs van een pintje door de klimaatopwarming?

Wetenschappers waarschuwen voor een onverwacht effect van de opwarming van het klimaat. Niet alleen de gebruikelijke apocalyptische scenario’s krijgen aandacht in een nieuw onderzoek, ook de bierproductie zal te lijden hebben onder de warmere temperaturen. 

25 graden in oktober: de seizoenen zijn aan het veranderen en langzaam maar zeker warmt de aarde een paar graadjes op. Dat er meer orkanen, bosbranden en stijgende zeespiegels op ons afkomen, dat is duidelijk. We staan voor moeilijke tijden en onze miserie verdrinken met bier, zal ook een dure affaire worden, zegt de wetenschap nu. Er is zelfs een kans dat ons gerstenat binnen enkele decennia enkel in goed herinneringen zal bestaan.

Volgens onderzoekers aan de universiteit van East Anglia, Engeland, zullen die serieuze gebeurtenissen, zoals orkanen en lange periodes van droogte, ook een direct effect hebben op de productie van gerst. Er zijn 34 regio’s in de wereld die gerst, een basisingrediënt van bier zoals wij het kennen, produceren. Volgens Dabo Guan, de hoofdonderzoeker, zou zo’n 3% tot 17% van deze regio’s serieuze gevolgen ondervinden van droogte. Het gaat dan vooral om regio’s in Centraal-Afrika en Zuid-Amerika.

Prijs verdubbelt

Maar dat wil nog altijd zeggen dat het eindresultaat er niet geweldig uit ziet: in het slechtste geval, als de temperatuur met vierenhalf graden stijgt tegen 2100, dan zou de prijs van bier verdubbelen en zou de bierconsumptie afnemen met zo’n 16 procent. Het goede nieuws: we kunnen daar nog iets aan doen.

Want zelfs als we de volledige klimaatopwarming niet meer kunnen tegenhouden, is er wel nog een goede kans dat we de opwarming kunnen beperken. Volgens de onderzoekers is het genoeg om die opwarming onder de 2,5°C te houden, want dan gaat de prijs slechts met 15% omhoog. Dat wil zeggen dat de consumptie slechts met 4% omlaag gaat. Met andere woorden: pintjes blijven betaalbaar.

Kleine landen zwaar getroffen

Als dat niet lukt zou de opwarming het hardst kunnen toeslaan in landen waar net heel veel bier wordt gedronken. China, dat misschien niet de meest verfijnde bieren ter wereld produceert, maar in volume één van de grootverbruikers is, zou dat in het slechtste geval een vermindering van 4.34 miljard liter per jaar zijn. Overigens is China ook één van de grootste vervuilers ter wereld.

Het grootste probleem stelt zich echter in kleinere, grootverbruikende landen. In Ierland worden er 276 flesjes bier per persoon per jaar gedronken, daar zou de prijs omhooggaan met 4,48 dollar (4,1 euro) per flesje. In België drinken we zo’n 201 flesjes bier per jaar, (hoewel ons gemiddelde alcoholverbruik lager ligt) aan dezelfde ration komt dat op zo’n 800 euro extra per jaar. Begin maar te sparen.

Meer
Lees meer...