“Verhoging plafondbedrag maaltijdcheque kan koopkracht jonge werknemers een boost geven”

Nu meer en meer mensen moeite hebben om rond te komen, herhaalt VIA, de sectororganisatie van uitgevers van maaltijdcheques, haar oproep om het maximale bedrag op de maaltijdcheques te verhogen van 8 naar 10 of 12 euro. “Dat kan voornamelijk de koopkracht van jonge werknemers een boost geven”, klinkt het.

Door de torenhoge inflatie moeten we met z’n allen dieper in de buidel tasten om rond te komen. De forse prijsstijgingen zijn voornamelijk nadelig voor jongeren die net de arbeidsmarkt betreden. Hun inkomen ligt nu eenmaal lager dan hun oudere collega’s. Jongeren zijn wel veeleisender tegenover hun werkgever. Dat zorgt er onder meer voor dat ze meer aandacht hebben voor de extralegale voordelen.

Jongeren en maaltijdcheques

Voornamelijk de maaltijdcheques vallen in de smaak van de jongere werkkrachten. Zo blijkt uit een recente bevraging van Listen, voor VIA, dat maaltijdcheques voor 62 procent van de jonge werknemers tussen 18 en 35 jaar van essentieel belang zijn voor de koopkracht op het gebied van eten.

Dat bevestigt ook Pieter Timmermans, Gedelegeerd bestuurder van het VBO. “Volgens onze bevraging in het kader van ‘Bridging the future’ blijken maaltijdcheques het meest gewaardeerde extralegale voordeel voor jongeren te zijn. Maaltijdcheques stonden de laatste jaren steeds in de top drie van de bevraagde jongeren”, klinkt het.

De maaltijdcheques geven de koopkracht van de jongeren dan ook een boost. Een jonge werknemer krijgt een loon van gemiddeld 1.800 euro per maand. Dat bedrag kan dankzij de maaltijdcheque met maximaal 160 euro netto per maand verhoogd worden, oftewel een indirecte loonsverhoging van net geen 9 procent.

Verhoging plafondbedrag tot 12 euro

VIA heeft al meermaals een pleidooi gehouden om het plafondbedrag op de maaltijdcheques te verhogen van 8 naar 10 of 12 euro. Uit een eerder onderzoek van de sectororganisatie bleek al dat een op de drie bedrijven via dat extralegaal voordeel tot 12 euro per dag wil uitkeren.

“Gezien de huidige inflatie zou het voor de koopkracht van deze werknemers interessant zijn om ondernemingen de mogelijkheid te geven een nominale waarde toe te kennen die hoger is dan de huidige 8 euro”, merkt Sven Marinus, voorzitter van VIA, op. Hij voegt eraan toe dat maaltijdcheques ook positieve gevolgen hebben voor de lokale ondernemingen. Volgens de sectororganisatie geeft 59 procent van de jonge werknemers de voorkeur aan winkels of restaurants die maaltijdcheques aanvaarden voor hun dagelijkse aankopen.

(lb)

Meer
door Redactie
Lees meer...