Eerder deze week hebben wetenschappers op de top van vulkaan Kilauea aardbevingen en een stijging van het aardoppervlak waargenomen. Deze waarnemingen waren voldoende om het vulkaanalarm te verhogen. Maar ze zijn niet in paniek.
Wetenschappers van het Hawaïaans observatorium hebben maandag een toename van het aantal aardbevingen op de top van de Kilauea waargenomen, meer bepaald in het zuidelijke deel van de krater. Er waren honderden bevingen gedurende de dag, variërend in kracht van 1 tot 3 op de schaal van Richter. Te zwak om door de lokale bevolking gezien te worden. Bovendien merkten wetenschappers een stijging van het aardoppervlak op.
Deze twee gebeurtenissen zijn niet ongewoon op de Hawaïaanse vulkaan, die een van de meest actieve ter wereld is. Maar als ze gelijktijdig voorkomen, moet men waakzaam zijn, meldt Bloomberg. De combinatie van deze twee verschijnselen kan erop wijzen dat het magma in beweging is.
“We hebben veel aardbevingen en we hebben veel vervorming hier, maar de combinatie van de twee maakt ons veel bewuster”, zei Jefferson Chang, een geofysicus bij het observatorium, dat deel uitmaakt van de U.S. Geological Survey.
Uitbarsting is mogelijk
Op basis van de waarnemingen van hun deskundigen heeft het Hawaïaanse waarnemingscentrum besloten het alarmniveau van Kilauea te verhogen tot “watch”. Dit betekent dat de berg zeer onrustig is met een verhoogde kans op uitbarstingen.
Een uitbarsting is dus in principe mogelijk. Voorlopig maken wetenschappers zich daar echter niet al te veel zorgen over. Als het toch gebeurt, zou het in principe geen schade mogen veroorzaken.
Indien het gevaar ernstiger zou worden, zou het waarschuwingsniveau op “waarschuwing” worden gezet.
Overigens is ook de kleurcode voor de luchtvaart in het gebied rond de vulkaan oranje geworden. Dit waarschuwt piloten dat er gevaar bestaat voor een uitbarsting en dat zij het gebied mogelijk moeten mijden als deze zich voordoet.
Hetzelfde fenomeen in 2015
In 2015 registreerde het Hawaïaans Observatorium ook aardbevingen ten zuiden van de krater van Kilauea die gepaard gingen met een stijging van het aardoppervlak. Dit suggereerde dat er een uitbarsting op komst was. Uiteindelijk was het dat niet. De natuurverschijnselen waren na een paar dagen verdwenen.
- De laatste keer dat de Kilauea op deze plaats uitbarstte was in 1974.
- Sinds 1952 is Kilauea 34 keer uitgebarsten. Onder deze 34 keren was een bijna ononderbroken uitbarsting tussen 1983 en 2018, waarbij lavastromen volledige boerderijen en huizen bedekten. Na de lange uitbarstingsperiode spuwde de vulkaan nog steeds lava, sporadisch.
- Kilauea barstte voor het laatst uit in december 2020.
(lb, am)
Lees ook: