De presidentsverkiezingen in de Democratische Republiek Congo worden met zeker 10 dagen uitgesteld. Vorige week brandde in de hoofdstad Kinshasa een loods met daarin zeker 8.000 stemcomputers af. Volgens de kiescommissie zijn er nieuwe stemcomputers geregeld, maar moeten er ook vijf miljoen nieuwe stembiljetten worden gedrukt.
Bij de verkiezingen wordt een opvolger van president Kabila gekozen. Hij is sinds 2001 aan de macht en had in 2016 al moeten aftreden, omdat zijn tweede en grondwettelijk laatste termijn erop zat. Hij schortte de verkiezingen voortdurend op. Het uitstel leidde meerdere keren tot protesten in het land waarbij doden vielen.
De verkiezingen zouden nu moeten doorgaan op 30 december. Als opvolger van Kabila heeft zijn partij Emmanuel Ramazani Shadary naar voren geschoven. Hij was onder Kabila minister van Binnenlandse Zaken. Hij is omstreden omdat hij protesten tegen de regering met geweld zou hebben neergeslagen.
Manipulatie
Het vuur brak vorige week uit in een pakhuis in de hoofdstad Kinshasa. De Congolese autoriteiten gaan uit van opzet, onder meer omdat er twee brandhaarden zijn. Agenten die het pakhuis moesten bewaken zijn gearresteerd, zegt een adviseur van aftredend president Joseph Kabila. Waar ze van worden verdacht, is niet bekend.
De introductie van stemcomputers bij de verkiezingen leidde tot kritiek van de Congolese oppositie, buitenlandse diplomaten en deskundigen. Ze waarschuwen voor manipulatie in het voordeel van de opvolger die Kabila naar voren heeft geschoven. Het land zou ook geen goede internetverbindingen hebben en een groot deel van de kiezers heeft nog nooit met een computer gewerkt. Afrikaanse landen gebruiken zelden stemcomputers bij verkiezingen.
Kalmte bewaren
“We kunnen geen verkiezingen organiseren waar de inwoners van Kinshasa niet aan meedoen. Zij maken 10% uit van het totaal aantal kiesgerechtigden”, heeft de voorzitter van de kiescommissie laten weten. Hij heeft de presidentskandidaten meegedeeld dat het niet mogelijk is om dat voor zondag te regelen.
De kiescommissie roept burgers op de kalmte te bewaren. Dat is niet voor niets, want in aanloop naar de presidentsverkiezingen waren de spanningen al opgelopen. De afgelopen dagen is een aantal mensen omgekomen bij chaotische verkiezingsbijeenkomsten.
Gisteren verbood de gouverneur van Kinshasa uit veiligheidsoverwegingen alle verkiezingsbijeenkomsten in de hoofdstad. Daardoor kon oppositieleider Martin Fayulu geen bijeenkomst houden, tot woede van duizenden aanhangers. Zij gingen de straat op en de politie zette traangas in om de menigte uiteen te drijven.