De overheid is begonnen met mensen van wie het rijbewijs vervalt een herinneringsbrief te sturen om die te vervangen. Wat moet je weten?
Wil je op de hoogte blijven van alles wat er zich afspeelt in de financiële wereld? Niels Saelens, een journalist met een passie voor financiën, volgt alles op de voet op. Via deze link kan je je inschrijven op zijn wekelijkse nieuwsbrief.
Over wat gaat het juist? Rijbewijzen in het formaat van een identiteitskaart werden in 2013 veralgemeend. Volgens een Europese richtlijn hebben ze echter een levensduur van 10 jaar. Belgische bestuurders worden twee maanden voor de vervaldatum van hun rijbewijs per brief verwittigd.
- Eerst werd gezegd dat de bestuurders zelf de geldigheidstermijn in de gaten moesten houden. Maar Georges Gilkinet (Ecolo), minister van Mobiliteit, besliste uiteindelijk onder druk van onder meer de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) om herinneringsbrieven te sturen. De allereerste duizenden herinneringsbrieven werden vorige week uitgestuurd.
Over wie gaat? Volgens cijfers van de FOD Mobiliteit gaat het om ongeveer 425.000 bestuurders. Er is een specifiek budget vrijgemaakt om de burgers tijdig te waarschuwen. Er wordt een tweede brief gestuurd naar bestuurders van wie het rijbewijs niet tijdig werd verlengd, maar die geen eerste waarschuwing hebben ontvangen.
Wat riskeer je? Rijden met een verlopen rijbewijs wordt bestraft met een boete van tussen de 1.600 en 16.000 euro en een intrekking van het rijbewijs van 8 dagen tot 5 jaar.
- Volgens CD&V-Kamerlid Jef Van den Bergh zijn die straffen te zwaar. “Je wordt bij een eventuele controle dan gestraft alsof je rondrijdt zonder over een rijbewijs te beschikken, of alsof je met de wagen rondrijdt terwijl justitie je rijbewijs introk na een zware verkeersovertreding”, zei hij eerder deze week tegen Het Nieuwsblad. Zijn partij heeft nu een wetsvoorstel klaar om laattijdige vernieuwingen te bestraffen met een geldboete van 10 tot 500 euro.