De ebola-uitbraak in het oosten van de Democratische Republiek Congo geraakt bijna vier maanden na de uitbraak maar niet onder controle. Congo heeft al tien uitbraken gehad sinds het virus werd ontdekt in 1976. Maar geen enkele van deze omvang, laat staan eentje die zo lang blijft duren.
Ebola verspreidt zich door contact met lichaamsvocht en veroorzaakt hoge koorts, overgeven, diarree en bloedingen. Bij de meeste uitbraken is meer dan de helft van de besmettingen dodelijk.
Bijna vier maanden na de uitbraak van een nieuwe ebola-epidemie staat het dodental op 242. Nog eens 133 mensen zijn met het virus besmet. Van nog eens 47 doden is ebola waarschijnlijk de oorzaak. De WHO is bezorgd over het grote aantal zieke baby’s en jonge kinderen onder de zieken. Ook zijn tientallen gezondheidswerkers ziek geworden.
Buurlanden
Volgens de WHO is het risico groot dat de epidemie zich verder in het land verspreidt en overslaat naar de buurlanden. De epidemie doet zich vooral voor in het noordoosten van Congo, aan de grens met Rwanda, Uganda en Zuid-Sudan. Uit die laatste twee landen zijn meldingen over mogelijke besmettingen binnengekomen.
Het is de tiende keer sinds de ontdekking van de ziekte in 1976 dat Congo is getroffen door ebola. De huidige uitbraak is de op twee na ernstigste in Afrika. Met afstand de dodelijkste uitbraak was tussen 2013 en 2016, toen in West-Afrika meer dan 11.000 patiënten het leven lieten. Twee weken geleden maakte het Congolese ministerie van Volksgezondheid al bekend dat de uitbraak de ernstigste is in de geschiedenis van het land.