Vierde grootste cryptomunt Cardano doorbreekt kaap van 2 dollar: focus op Afrika levert op

De prijs van cryptomunt Cardano (ADA) oversteeg zaterdag voor het eerst 2 dollar per munt. Maar waar staat het Cardano-project precies voor en waarom is de munt zo populair geworden?

Cardano was dit weekend duidelijk de cryptoster. Zaterdag kon de digitale munt voor het eerst in zijn geschiedenis boven de 2 dollar stijgen. Een ADA-munt kost sinds zondag zo’n 2,3 dollar. Dat betekent dat Cardano deze week maar liefst met 43,8 procent steeg, staat te lezen in de tabellen van Coingecko.

De reis die Cardano tijdens dit hele jaar al aflegde? Een duizelingwekkende stijging van 4579,8 procent.

Dogecoin stuitert daarmee terug naar de vijfde plaats op de ranglijsten van Coinmarketcap, een site waar de grootste munten per marktkapitalisatie opgelijst worden. De totale marktkapitalisatie van Cardano staat sinds zondag op 74,4 miljard dollar, terwijl Dogecoin de laatste dagen van een piek rond de 75 miljard terug naar 67,3 miljard dollar afgleed.

Maar wat is het Cardano-project precies en waarom investeren crypto-fanaten er zo graag in?

  • Cardano werd in 2017 gelanceerd door Charles Hoskinson en Jeremy Wood. Hoskinson is trouwens een mede-oprichter van ‘s werelds tweede grootste cryptomunt Ethereum (ETH).
  • Het Cardano-universum is een openbare, open-source-blockchain die zogenaamde ‘slimme contracten’ en andere gedecentraliseerde toepassingen aanbiedt.
  • In tegenstelling tot de meeste cryptomunten werd Cardano niet gelanceerd met een ‘white paper’.
  • Dat is een soort document waarin een probleem binnen het monetair systeem van de wereld meestal wordt aangekaart en vervolgens wordt uitgestippeld waarom de nieuwe cryptomunt in kwestie hier een oplossing voor kan aanreiken.
  • Cardano is de eerste cryptomunt die een academisch getoetste ‘mission statement’ voorlegde. Het volledige essay is hier te vinden.
  • Cardano wordt beschouwd als blockchaintech van de ‘derde generatie’, net zoals Polkadot en Cosmos. Dit betekent dat het blockchain-netwerk achter de munt ook nadenkt over duurzaamheid en interoperabiliteit met andere blockchains.

Cardano en Afrika

Volgens Hoskinson is Cardano ook van plan om ADA ‘agressief’ in te zetten als financiële oplossing voor ontwikkelende landen op het Afrikaanse continent. Daarmee wil Cardano de Fortune 500-bedrijven volgen, die recent verklaarden dat ze hun activiteiten en investeringen in die regio zullen opkrikken in de komende jaren. Met een vlotter financieel systeem zouden die regio’s namelijk heel wat economische activiteit kunnen generen. En juist in dat verhaal wil Cardano een hoofdrol spelen.

Volgens het Internationaal Monetair Fonds (IMF) zouden de top vijf snelst groeiende economieën zich in Afrika bevinden. Ethiopië zou een toonvoorbeeld zijn van een land met bijzonder potentieel voor economische groei en een gezonde interesse in de inburgering van cryptomunten.

70 procent van de Ethiopische bevolking is jonger dan 30 jaar. Hoskinson wijst erop dat jonge Afrikanen al liever met digitale munten werken dan met lokale munten. Dat komt vooral omdat de Afrikaanse banken onderontwikkeld zijn. ‘De regio is rijp voor gedecentraliseerde financiën in te voeren’, zei Hoskinson.

Het plan lijkt alvast op te leveren voor de opbloeiende cryptomunt. ADA kon dit weekend al mooi aangroeien terwijl andere succesvolle ‘altcoins’ zoals Ethereum over het algemeen klappen moesten incasseren.

‘ADA is de kloof tussen Ethereum en de rest van de altcoin-marktkapitalisatie aan het verkleinen’, zei de populaire cryptohandelaar Rekt Capital daar zaterdag nog over op Twitter.

Lees ook: 5 zaken die u moet weten over cryptomunt Shiba Inu, de ‘Dogecoin-killer’

Meer
Lees meer...