Viv is de nieuwe en betere Siri: slimmer, sneller en leert zichzelf dingen aan

De technologie achter Siri was al straf, maar de innovatie stopt daar niet. De makers van Siri willen namelijk nog een stapje verder gaan: een nieuwe digitale assistent die zichzelf dingen kan aanleren. Of: wordt artificiële intelligentie nu ook echt intelligent? 

Het grote probleem met Siri, of afgeleiden zoals Cortana, Alexa of Google Now, is altijd geweest dat ze ook geconfronteerd worden met vragen waarvoor ze niet zijn geprogrammeerd. Dat heeft al geleid tot hilarische toestanden, maar dat was dan ook het enige voordeel. 

Viv kan het beter

Met de nieuwe digitale assistent, ‘Viv’, zou dit een pak minder vaak moeten voorkomen. Dat komt omdat Viv ‘natuurlijke taal’ begrijpt en die kan verbinden met andere bronnen van informatie. Op die manier kan Viv niet enkel meer en meer verschillende soorten vragen beantwoorden, ze kan ook veel ingewikkelder instructies opvolgen. En ze doet dat allemaal snel.

Voorbeeldje? Als je Viv laat weten dat je dronken bent, belt ze een taxi. Vraag je het aan Siri, wel… 

Internet of things

Op termijn hopen de makers Viv te verwerken in alledaagse dingen, zodat je die met de stem kan besturen. Dat is weer een stapje dichterbij het zogenaamde ‘Internet of things’. “Viv wordt een systeem dat leert van de wereld, meer weet dan ze geleerd heeft, en elke dag iets nieuws leert.” Anders dan Siri heeft Viv ook een geheugen en zal het systeem toegankelijk zijn voor ’third-party developers’. Zo wordt het niet alleen gemakkelijker om nieuwe functionaliteiten in het systeem te krijgen, er kunnen ook veel sneller nieuwe domeinen aan het ‘global brain’ van Viv toegevoegd worden. 

Licenties

Ook anders dan bij Siri zijn de makers niet van plan om Viv te verkopen aan één partij. Het idee is om de software aan verschillende bedrijven te slijten.

Wie Viv in actie heeft gezien, is alvast onder de indruk. “Echt indrukwekkend. Het doet wat het moet doen”. Geen wonder dat het idee op bijval kon rekenen: ze haalden in totaal al 22,5 miljoen dollar op om Viv sneller te kunnen ontwikkelen. Ruim de helft daarvan komt van een exclusief groepje bestaande uit ‘Silicon Valley-miljardairs’, beter bekend als Iconiq Capital. 

Ergens in 2015 zou een betaversie van Viv moeten gelanceerd worden. 

Bron: Mashable, TechCrunch, Wired
Meer
Lees meer...