Vlaamse Regering: Onderhandelingen tussen N-VA, Vooruit en cd&v herstarten ondanks wrevel

De politieke storm rond de vorming van de Vlaamse regering lijkt te zijn gaan liggen. Donderdag komen N-VA, Vooruit en cd&v opnieuw samen aan tafel om de onderhandelingen verder te zetten, ondanks eerdere spanningen.

Na enkele woelige dagen rond de Vlaamse regeringsvorming heeft formateur Matthias Diependaele (N-VA) de onderhandelingen weer vlotgetrokken. De partijen cd&v, N-VA en Vooruit zullen donderdag opnieuw rond de tafel zitten om de knopen te proberen ontwarren. Dit komt nadat de vorige nota van Diependaele publiekelijk werd afgeschoten door cd&v-voorzitter Sammy Mahdi.

Diependaele blijft echter bij zijn standpunt dat zijn voorstel “evenwichtig” is. “Ik denk dat we een evenwichtig voorstel op tafel gelegd hebben, maar dat valt nog te onderhandelen”, zegt Diependaele. Hoewel hij toegeeft dat er nog ruimte is voor gesprekken, waarschuwt hij dat de onderhandelingsmarges steeds kleiner worden: “Na twee maanden onderhandelen worden de marges nauwer en nauwer.”

Mahdi en Rousseau blijven kritisch

Sammy Mahdi uitte eerder scherpe kritiek op Diependaeles nota en noemde het voorstel “een vrij strak keurslijf”. Volgens hem was het bijna “te nemen of te laten”, wat leidde tot spanningen binnen de onderhandelingsgesprekken. Mahdi wil vooral verbeteringen zien op het gebied van zorg, onderwijs en landbouw.

Ook Conner Rousseau, voorzitter van Vooruit, is niet volledig tevreden met de huidige voorstellen. Hij benadrukt dat er aanpassingen nodig zijn op thema’s zoals onderwijs, welzijn en klimaat. Toch lijkt Rousseau optimistisch dat er nog ruimte is voor onderhandelingen, in tegenstelling tot de aanvankelijke harde toon vanuit N-VA.

Spanningen rond communicatie

Ondanks de herstart van de onderhandelingen blijft er wrevel over de communicatie tussen de partijen. Het grootste struikelblok lijkt de manier waarop Mahdi zijn kritiek publiek maakte. De cd&v-voorzitter kondigde live op televisie aan dat hij Diependaeles voorstel niet kon aanvaarden, zonder dat N-VA hiervan op de hoogte was. Dit zorgde voor irritatie bij Diependaele en Rousseau.

“We moeten geen goede vrienden zijn, maar een minimum aan beleefdheid mag er wel zijn”, reageerde Diependaele scherp op de situatie. Ook Rousseau liet weten dat hij liever geen beslissingen via de pers verneemt. “Knopen doorhakken doe je aan tafel”, benadrukte de Vooruit-voorzitter.

Meer
Lees meer...