Onderwijs in Vlaanderen langzaamaan onbetaalbaar: Vlaamse Scholierenkoepel pleit voor invoering drie grote maatregelen

Een onmiddellijke bevriezing van de schoolkosten, gratis openbaar vervoer en een prijsplafond op de factuur moeten het secundair onderwijs beter betaalbaar maken.

Waarom is dit belangrijk?

In alle internationale vergelijkingslijsten tuimelt ons land steeds verder achteruit. Onderwijs is er daar slechts een van, maar wel een belangrijk. In de Global Innovation Index van de Franse businessschool Insead (onderwijs, onderzoek en ontwikkeling) staan we op plaats 26. Ondanks dat we een van de hoogst belaste landen ter wereld zijn, slagen we er steeds minder in het onderwijs toegankelijker te maken voor de minder gegoede klassen.

De essentie: Vlaamse scholieren hebben het steeds moeilijker de schoolkosten te dekken, volgens berichtgeving van VRT NWS.

  • 65 procent van de scholieren ziet de kosten dit jaar aanzienlijk stijgen in vergelijking met vorig schooljaar. Om die reden vraagt VSK nu concrete acties, die verder moeten gaan dan enkel financiële steun.
  • De prijs van een schooljaar in het secundair onderwijs bedraagt momenteel zo’n 1.134 à 1.502 euro, blijkt uit analyse van Steenpunt Onderwijsonderzoek. “De prijs verschilt erg tussen scholen, maar door de huidige energiecrisis en inflatie geldt een algemeen stijgende tendens”, klinkt het.
  • De impact daarvan zou het grootst zijn bij leerlingen die opgroeien in kwetsbare omstandigheden. “Zij zitten vaak in de klas zonder schoolboeken, gaan minder vaak mee op meerdaagse schooluitstappen en kiezen soms zelfs voor goedkopere scholen en studierichtingen”, zegt de Vlaamse Scholierenkoepel.
  • Bij de start van het huidig schooljaar zat er in elke klas minstens één leerling waarvan de ouder de boeken niet kon betalen, blijkt uit cijfers van de jaarlijkse Boekencheck van vzw Krijt.
  • Ook de digitalisering van het onderwijs speelt een rol: de meeste scholieren zijn verplicht – naast schoolboeken – ook nog een laptop aan te schaffen. “Toch blijft de boekenfactuur even hoog”, werpt het VSK op.

Concreet: Drie maatregelen moeten de schoolfactuur weer draaglijker maken.

In een adviesrapport aan Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) pleit de Vlaamse Scholierenkoepel voor het volgende:

  • Een onmiddellijke bevriezing van alle schoolkosten in het jaar 2023.
  • Gratis openbaar vervoer van en naar de school. “Dure verplaatsingskosten zijn vaak een struikelblok voor scholieren om te kiezen voor hun favoriete school, studierichting of stageplek”, klinkt het.
  • Een prijsplafond op de schoolfactuur. “Dit zou ervoor zorgen dat leerlingen makkelijker de stap zetten naar arbeidsgerichte studierichtingen, waar de kosten hoger liggen.” (ddw)
Meer
door Redactie
Lees meer...