Het aantal meldingen van dierenmishandeling en -verwaarlozing in Vlaanderen bereikte in 2024 een historisch hoogtepunt. Volgens cijfers van de Vlaamse dienst Dierenwelzijn kwamen er vorig jaar bijna 7.500 meldingen binnen – goed voor gemiddeld meer dan twintig per dag. Toch is dat niet per se slecht nieuws: de cijfers wijzen eerder op een groeiend bewustzijn én vertrouwen in de aanpak van dierenleed.
Hoewel het recordaantal meldingen op het eerste gezicht alarmerend lijkt, betekent dit niet automatisch dat het aantal gevallen van mishandeling toeneemt. “De stijging toont vooral aan dat burgers meer wakker liggen van dierenwelzijn en weten waar ze terechtkunnen met hun zorgen”, klinkt het bij de Vlaamse overheid.
Een belangrijke factor in dat vertrouwen? De stijging van het aantal inbeslagnames. In 2024 werden meer dan 5.500 dieren in bewaring genomen. Dat zijn er gemiddeld vijftien per dag – en een stijging van bijna 55 procent in vier jaar tijd.
“Wie dieren mishandelt, wordt aangepakt”
Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) laat geen twijfel bestaan over het gevoerde beleid: “Wie de waarschuwingen negeert, zal de gevolgen ondervinden. Wie niet voor dieren kan zorgen, zou ze simpelweg niet mogen houden.”
Onder zijn beleid kreeg het dierenwelzijnsbeleid een stevige boost: het budget werd vertienvoudigd, het personeelsbestand verdrievoudigd en verouderde praktijken werden aangepakt. Ook de straffen voor dierenmishandeling werden aanzienlijk verstrengd.
Meer actie op het terrein
In 2024 voerde de Vlaamse dienst Dierenwelzijn maar liefst 6.375 inspecties uit – een stijging van 20 procent ten opzichte van 2020. Die controles resulteerden in 1.540 waarschuwingen, 880 formele vaststellingen en 479 boetes.
Daarnaast werden in samenwerking met de politie 818 inbeslagnames uitgevoerd, goed voor de redding van ongeveer 5.500 dieren. Tot slot werden ook de licenties van zeventien dierenfokkers ingetrokken.
Groeiende betrokkenheid
Volgens Weyts is de toegenomen meldingsbereidheid een rechtstreeks gevolg van het verbeterde beleid en de geloofwaardigheid van de handhaving. “We breiden onze aanwezigheid uit en grijpen in wanneer het moet. We hebben de plicht om vermijdbaar dierenleed te voorkomen.”
De minister benadrukt dat dierenwelzijn een zaak is van de hele samenleving. “Vlaanderen tolereert geen mishandeling meer. Dieren zijn geen gebruiksvoorwerpen – dat besef groeit elke dag.”