Voedselveiligheidsexperts delen de beste tips om gezondheidsrisico’s in de supermarkt te minimaliseren


In het kort

  • Was alle producten grondig, of ze nu voorgesneden of heel zijn, om het risico op besmetting te verkleinen.
  • Was kiemgroenten en voorgesneden meloenen grondig voor consumptie vanwege mogelijke kruisbesmetting tijdens het hanteren.
  • Zorg voor een goede temperatuurcontrole van warm voedsel door het boven 57 graden Celsius of onder 5 graden Celsius te houden, en neem hygiënepraktijken in acht.

Experts op het gebied van voedselveiligheid geven prioriteit aan bepaalde praktijken om risico’s te minimaliseren bij het boodschappen doen. Ze pleiten ervoor om alle producten grondig te wassen, of ze nu voorgesneden of heel zijn. Deze stap vermindert de kans op besmetting door schadelijke bacteriën zoals E. coli en salmonella, die zich goed ontwikkelen in een vochtige omgeving.

Reduceren van risico’s met producten

Hoewel kiemgroenten (bv. tuinkers) voedingsvoordelen bieden, garandeert het kweekproces niet altijd een volledige verwijdering van ziekteverwekkers. Professionals op het gebied van voedselveiligheid raden aan om kiemgroenten grondig te wassen voor consumptie.

Voorgesneden producten vormen een vergelijkbaar risico als kiemgroenten vanwege mogelijke kruisbesmetting tijdens het hanteren. Experts raden af om voorgesneden meloenen te consumeren, omdat deze bijzonder gevoelig zijn voor bacteriële groei.

Warm eten en de juiste temperatuurregeling

Bij warmhoudvitrines is het belangrijk om de temperatuur goed te regelen. Experts op het gebied van voedselveiligheid benadrukken dat alle items boven 57 graden Celsius of onder 5 graden Celsius moeten worden gehouden om de verspreiding van bacteriën te voorkomen. Ze raden ook aan om hygiënepraktijken in acht te nemen, zoals schone hygiëneschermen en tangen, en rekening te houden met de snelheid bij het kiezen van eten uit een warmhoudvitrine.

Verpakt voedsel inspecteren op beschadigingen en de uiterste verkoopdatum controleren zijn cruciale stappen om de veiligheid te garanderen. Experts raden af om gedeukte blikken of producten met zichtbare tekenen van bederf te kopen. Vermijd gekneusd fruit en inspecteer verpakkingen van bessen op schimmelgroei.

Voorzorgsmaatregelen

Vergeet niet om herbruikbare boodschappentassen na elk gebruik te wassen om kruisbesmetting tussen boodschappen en andere artikelen in de tas te voorkomen.

Meer
Lees meer...