Krijgt het voetbal een nieuwe kaart?

Maak je een cynische overtreding of heb je een afwijkende mening tegen de arbitrage? Dan krijg je misschien binnenkort een blauwe kaart in het voetbal. De blauwe kaart zou spelers voor 10 minuten van het veld verwijderen. Het gerucht werd donderdag de wereld ingestuurd door de Britse krant The Telegraph.

Door Victor Peeters

FIFA heeft aangegeven dat de blauwe kaart nog niet aan de orde is en ontkent zo de berichtgeving van de Britse krant resoluut. “De FIFA wil duidelijk maken dat berichten over de zogenaamde ‘blauwe kaart’ op eliteniveau in het voetbal onjuist en voorbarig zijn. Dergelijke proeven, indien geïmplementeerd, moeten beperkt blijven tot het testen op een verantwoorde manier op lagere niveaus.” De discussies over deze nieuwe regel zullen plaatsvinden tijdens de vergadering van de International Football Association Board (IFAB) op 2 maart.

Testen op lager niveau

Volgens The Telegraph zou de blauwe kaart naast de reeds bekende gele en rode kaarten komen te staan. Spelers die deze kaart ontvangen zouden naar de ‘sin-bin‘ of een soort strafbank worden gestuurd en krijgen een tijdstraf van 10 minuten. Een tweede blauwe kaart resulteert in een rode kaart en definitieve verwijdering uit de wedstrijd. FIFA benadrukt dat deze proeven niet zullen plaatsvinden op het hoogste niveau, maar eerder op een lager niveau, om de impact van de nieuwe regel verantwoord te testen.

Het zou de eerste keer zijn sinds de komst van gele en rode kaarten op het WK van 1970 dat er een nieuwe kaart aan het voetbal wordt toegevoegd. Pierluigi Collina, scheidsrechtersbaas van de FIFA, zei vorig jaar dat proeven op een lager niveau “zeer succesvol” zijn gebleken. Of de blauwe kaart daadwerkelijk in het professioneel voetbal komt, blijft voorlopig een vraagteken.

Meer
Lees meer...