Voor ’t eerst zijn we op donkere kant van de maan geland

Een Chinees ruimtevaartuig is als eerste geland aan de fameuze donkere kant van de maan. De China National Space Administration (CNSA) landde de sonde Chang’e 4 in het onontgonnen Aitken-bekken. Dat is de grootste, oudste en diepste krater op het oppervlak van de maan.

De maanlander, Chang’e 4 (naar een Chinese maangodin), gaat als alles goed gaat drie maanden onderzoek doen. China heeft al eerder een lander op het maanoppervlak gezet: Chang’e 3. Maar dat was op de voorkant van de maan. Op de achterkant landen, is veel moeilijker: er is geen directe communicatie met de aarde mogelijk en het is niet zo eenvoudig een goede landingsplaats te vinden.

Moeilijker aan de dark side

De dark side of the moon spreekt tot de verbeelding, omdat die kant op aarde nooit te zien is. We zien vanop aarde altijd dezelfde kant van de maan, omdat de maan even snel om haar as draait als rond de aarde. De achterkant van de maan werd in 1959 voor het eerst gefotografeerd door een Russische satelliet. De eerste mensen die die kant in het echt gezien hebben, waren de astronauten van de Apollo 8.

Op de kant van de maan die naar ons toestaat heb je enorme vlaktes, maar de achterkant is heel anders, Daar zijn vooral bergen en kraters. Het is een mysterie waarom de achterkant zo anders is. Dat is een de vragen die Chang’e 4 misschien kan beantwoorden de volgende maanden.

Chang’e 4 werd al op 7 december gelanceerd en was binnen een paar dagen in de buurt van de maan. De landing werd nu pas ingezet omdat er nu zonlicht op de landingsplek valt. Dat heeft de lander nodig om energie op te wekken.

Met het ruimtevoertuig is geen directe communicatie mogelijk. Een in mei gelanceerde verbindingssatelliet moet uitkomst bieden en zal fungeren als een soort doorgeefluik. Chang’e 4 heeft een kleine rover bij zich en moet het drie maanden volhouden.

Chinezen op kop

China ontwikkelt al jaren een ambitieus ruimtevaartprogramma. In 2013 was de sonde Chang’e-3 het eerste ruimteschip dat op de maan landde sinds de Luna 24 van de Sovjet-Unie in 1976. Volgend jaar wil China een nieuwe sonde – Chang’e-5 – naar de maan sturen die ook moet terugkeren met stalen van het materiaal dat ze verzameld heeft. Ook dat zou voor het eerst in 43 jaar zijn. Op lange termijn wil China ook werk maken van bemande ruimtevluchten.

Meer
Lees meer...