Cava is een van de meest ondergewaardeerde mousserende wijnen, met de beste cava’s die wedijveren met champagne en andere topbubbels. Fris en levendig als hij jong is en met de jaren complexer, biedt hij een zeer goede prijs-kwaliteitverhouding.
Het imago van cava is minder glamoureus dan dat van Franse champagne of de Italiaanse Franciacorta. Ondertussen heeft Prosecco steeds meer de markt voor leuke budgetbubbels ingepalmd. Maar net als de Franse crémant heeft Spanje – en vooral zijn DO Cava – fans van mousserende wijn veel te bieden.
Om te beginnen heeft Cava op het gebied van wijnbereiding meer gemeen met klassiekers zoals Champagne, omdat het op de traditionele methode wordt gemaakt met secundaire gisting op fles, in tegenstelling tot de tankgisting die wordt gebruikt in Prosecco. Ten tweede worden Spaanse mousserende wijnen en Cava geproduceerd in verschillende stijlen die bij iedereen passen. Van frisse en frisse jongere wijnen tot rosé’s en romige, complexe vintage wijnen.
Catalonië in het noordwesten van Spanje produceert de meeste Cava die in de schappen te zien is. Het is echter het wijnbereidingsproces dat de Cava DO (Denominatie van Oorsprong) kenmerkt in plaats van een specifieke regio. Dus terwijl 95 procent van alle Cava-productie is geconcentreerd in Catalonië, zijn er zeven andere provincies in Spanje waar het kan worden geproduceerd, waaronder Aragón, Extremadura, Rioja, Navarra en Valencia.
Ruggengraat van de meeste Cava-productie
Er kan ook een hele reeks druiven worden gebruikt om Cava te produceren, waaronder verschillende internationale variëteiten zoals Chardonnay of Pinot Noir. Drie Catalaanse druiven vormen echter de ruggengraat van de meeste Cava-productie: Macabeu, Parellada en Xarel·lo. Samen vormen deze druiven het kenmerkende smaakprofiel van Cava. Macabeu geeft de wijnen hun frisse fruitigheid; Parellada draagt bij aan aroma en zuurgraad; terwijl Xarel·lo structuur geeft.
Hoewel de meeste cava’s blends zijn, is er een duidelijke trend om wijnen van één variëteit te produceren. Cava’s die uitsluitend van Xarel·lo worden gemaakt bijvoorbeeld, zijn oogstrelend en kunnen tientallen jaren rijpen.
Cava heeft een reputatie opgebouwd voor het maken van enkele van ’s werelds meest voordelige traditionele mousserende wijnen. De beste producenten van de DO hebben echter ook hun aandacht gericht op het maken van toppers die kunnen wedijveren met de beste mousserende wijnen ter wereld. Daartoe introduceerde de Consejo Regulador del Cava in 2016 een nieuwe categorie in de Cava-productie. Cava de Paraje Calificado (of Cava de Paratge in het Catalaans) zijn wijnen die uitsluitend worden gemaakt met druiven van een “enkelvoudig perceel” volgens strikte productieregels. Deze regels omvatten een maximale opbrengst van 48 hl/ha, minimaal 36 maanden rijping (versus negen maanden voor een standaard Cava, 15 maanden voor een reserva en 30 maanden voor een gran reserva). Niet alleen dat, maar dit jaar werd aangekondigd dat alle topcava’s – die met het label Reserva, Gran Reserva en Paraje Calificado – tegen 2025 100% biologisch moeten zijn.
Soit, cava heeft de afgelopen jaren grote vooruitgang geboekt en doet er alles aan om de champagne op zijn eigen manier te verslaan. Met de volgende kan je wat ons betreft niet misgaan tijdens de komende feesten:
1. Raventós i Blanc, De Nit Rosé Brut 2018, 19 euro
Gemaakt van de drie traditionele cava-druiven met wat Monastrell om de roze tint te geven. Complexiteit door 18 maanden rijping op de droesem. Je smaakt rijpe rode bessen, een fijn zout randje en verfrissende zuren.
2. Roger Goulart, Josep Valls Gran Reserva Extra Brut 2014, 18-20 euro
Levendige neus van puur citrusfruit, citroengras en een elegant, rijk, bloemig aroma. Grote complexiteit in de volle smaak – rijke, expressieve brioche, zure honing en citroenschil. Prachtig gemaakte wijn met elegantie, evenwicht en geweldige definitie. Voornamelijk Xarel·lo en Chardonnay, aangevuld met Macabeo en Parellada.
3. Alta Alella, Mirgin Gran Reserva Brut Nature 2017, 18 euro
Een blend van Xarel·lo, Macabeo en Parellada van biologische wijngaarden. Frisse aroma’s: delicate romige citrus, kruiden en hint van bloemen. Romig gehemelte met banketbakkerstoetsen, citroentaart, groene appels en gemalen amandelen, in evenwicht gehouden door stevige zuren, met zachte bubbels en een frisse, schone afdronk.
4. Jaume Serra, Gran Reserva Chardonnay Brut Nature 2016, 20 euro
100 % Chardonnay, deze. Een aantrekkelijke, gouden tint leidt tot klassieke aroma’s van lanoline, limoenschil en koekjes. Fris en scherp met een rijke, hartige complexiteit in de mond. Mooi en elegant.
5. Juvé y Camps, Reserva de la Familia Gran Reserva Brut, 18 euro
Een klassieke cava-melange van Macabeu, Xarel-lo en Parellada. Broodachtige, citrusaroma’s met hints van honingzoete perzik en witte bloesem. Fris, met een romige mousse en aanhoudende bubbels. Bijenwas, rijpe citroencitrusvruchten, steenfruit en gekonfijte schil, naast hartige, gistachtige tonen.
6. Rovellats, Masia S. Xv Gran Reserva Brut Nature, 22,50 euro
Rijpe citroen en gele appel met delicate brioche-aroma’s. Smaakt naar honing, koekjes en er is een lichte toets van amandelnoot. Een levendige bruis met een complexe smaak. 60% Xarel-lo, 25% Macabeo, 10 % Parellada en 5% Chardonnay.
7. Augustí Torelló Mata, Brut Reserva, 18 euro
Een blend van Macabeo, Parellada en Xarel·lo van biologische wijnstokken die 30 à 40 jaar oud zijn. Subtiele aroma’s van groene appel, abrikoos en rijpe citroen. Geëvolueerde honingachtige tonen in de mond, naast verse appel- en citroen, met een romige textuur, zachte bubbels en een frisse toets van pompelmoes in de afdronk. Biologisch en geschikt voor veganisten.
8. Pere Ventura, Primer Reserva Brut, 11 euro
Als je weet waar je moet zoeken, zijn er enkele geweldige cava’s te vinden voor een geweldige prijs, en dit is er een van. Gemaakt door een toonaangevend familielandgoed in de regio Penedes. Deze rijpt 15-18 maanden op de droesem voor de fermentatie op fles. Hij is fris, harmonieus en licht geroosterd, met zachte rode appel en citrustonen.
9. Codorníu, Cuvée Barcelona 1872 Brut, 10 euro
Briljante prijs-kwaliteitverhouding, deze lichte en frisse cava is een mix van Macabeu, Xarel-lo en Parellada. Aantrekkelijk aroma: abrikozengebak, verse citroenen, citroentaart en een romige, gistachtige toets. Opgeheven citrus in de mond, naast meer ronde nootachtige tonen die blijven hangen in de afdronk van citroen.
10. Vallformosa, Origen Brut Bio, 12 euro
Een blend van Macabeo, Xarel·lo en Parellada van biologische wijngaarden. Frisse aroma’s van appel en citroen, met hints van honing en kruiden. Een goed uitgebalanceerde smaak met een goede diepte van honingzoete citrusvruchten en steenfruit, frisse zuren en stevige bubbels.
11. Freixenet, Rosé, 10 euro
Deze voordelige rosé is een blend van Garnacha en Trepat, een inheemse variëteit van Conca de Barberà in Tarragona – er is slechts 1.000 ha aangeplant in Catalonië. In de neus aardbeien en frambozen. Veel rijp en romig rood bessenfruit in de mond; de zoetheid in toom gehouden door citruszuur. Een vrolijk zomers opkikkertje.
Ontdek ook hier onze andere wijnrecensies!