Vooruit wil verder onderhandelen over Vlaamse regering en komt met oproep aan cd&v en N-VA

De recente politieke ontwikkelingen in Vlaanderen hebben een nieuwe wending genomen. Terwijl cd&v formateur Matthias Diependaeles (N-VA) nota resoluut afwees, blijft Vooruit openstaan voor verdere onderhandelingen. Conner Rousseau, voorzitter van Vooruit, benadrukt dat zijn partij wel degelijk wil blijven praten over de vorming van een nieuwe Vlaamse regering.

In tegenstelling tot zijn cd&v-collega Sammy Mahdi, die de nota van Diependaele onaanvaardbaar noemde, kiest Conner Rousseau voor een constructieve houding. Hoewel hij inhoudelijk op sommige punten overeenkomt met Mahdi, zoals de focus op onderwijs, welzijn en klimaat, wijst Rousseau op de noodzaak van een stabiele regering. “De Vlaming heeft een regering nodig. Als we nieuw beleid willen voeren en dingen willen veranderen, dan moeten we dat met de drie partijen samen doen”, zegt Rousseau aan VRT NWS

Onderhandelen aan tafel, niet via de pers

Rousseau sprak zich uit tegen het uitvechten van meningsverschillen in de media. Dit lijkt een subtiele verwijzing naar de manier waarop Mahdi zijn ongenoegen publiekelijk uitte over de nota. “Elkaar dingen laten weten via de pers lijkt mij niet de goede manier”, zegt hij.

Volgens Rousseau heeft Vooruit eerst rechtstreeks contact opgenomen met Diependaele om aan te geven dat ze verder willen onderhandelen, voordat ze een persverklaring uitbrachten. “Knopen doorhakken doe je aan tafel”, voegt hij daaraan toe.

Lokale verkiezingen in zicht

De tijd dringt, want zowel Diependaele als Rousseau hopen nog voor de lokale verkiezingen een akkoord te bereiken. Rousseau erkent echter dat dit geen gemakkelijke taak zal zijn, gezien de vele breekpunten die cd&v heeft opgeworpen. Toch blijft hij optimistisch dat verdere gesprekken tot een doorbraak kunnen leiden. “De ervaring met regeringsonderhandelingen leert me dat je misschien wel tot akkoorden komt door verder te praten aan tafel.”

Meer
Lees meer...