Waals regeerakkoord bereikt tussen Les Engagés en MR

In een opmerkelijk snelle beweging hebben MR en Les Engagés een nieuw regeerakkoord voor Wallonië bereikt. Beide partijen maakten dit bekend en benadrukten de uitzonderlijke snelheid van het proces.

In een gezamenlijke verklaring meldden MR en Les Engagés dat het doel in een recordtijd is bereikt. “Precies een maand later, en met een nooit geziene timing, is het aangekondigde doel bereikt. Dat doel was om een sterk akkoord voor te leggen dat een nieuwe impuls zal geven aan het gewest en de gemeenschap.”

De partijen benadrukten dat de impuls komt door prioritaire hervormingen gericht op sociaaleconomisch herstel, met als doel vooruitgang te bieden aan alle burgers en toekomstige generaties.

Politieke verschillen

MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez had al vroeg aangegeven dat een nieuwe Waalse regering binnen enkele uren of dagen kon worden gevormd, en waarschuwde journalisten om hun vakantie niet te vroeg te plannen. Hij is trots op de snelheid van de onderhandelingen: “We zijn heel goed opgeschoten, samen met Maxime Prévot, er is een heel mooi regeerakkoord aan het ontstaan.”

De PS, onder leiding van Paul Magnette, besloot zich na aanzienlijke verliezen terug te trekken in de oppositie. Dit gaf MR en Les Engagés de gelegenheid om een meerderheid van 43 op 75 zetels te vormen in het Waals parlement. Dat leidde tot een soepele regeringsvorming.

Dit is niet de eerste keer dat MR en Les Engagés samenwerken. Tussen 2017 en 2019 vormden ze ook al een Waalse regering, toen Les Engagés nog bekend stond als cdH.

Regeringsvorming in Brussel

In Brussel verloopt de regeringsvorming iets moeizamer aan Franstalige kant. Daar hebben MR en Les Engagés de PS nodig hebben om een meerderheid te vormen. Formateur David Leisterh (MR) voert momenteel gesprekken met de drie partijen.

Voor meer details over het Waals regeerakkoord: lees hier!

Meer
Lees meer...