MR en Les Engagés vormen nieuwe Waalse regering zonder PS

MR en Les Engagés hebben aangekondigd dat ze samen een nieuwe Waalse regering zullen vormen, waarbij de PS buitenspel wordt gezet. De partijvoorzitters Georges-Louis Bouchez (MR) en Maxime Prévot (Les Engagés) bevestigden dit tijdens een gezamenlijke persconferentie.

Verkiezingen: Terwijl de recente verkiezingen in Vlaanderen enkele onverwachte resultaten opleverden, was de verrassing in Wallonië compleet. Ecolo verloor daar meer dan de helft van zijn stemmen, terwijl ook de andere linkse partijen PS (-3%) en PTB (-1,6%) verlies lieten optekenen. De grote overwinnaars waren dus MR, dat de grootste werd met 29,6% (+8,2%), en revelatie Les Engagés met 20,7% (+9,7%).

Centrumrechtse Waalse regering

Het vormen van een centrumrechtse Waalse regering lag dus voor de hand. De partijvoorzitters Georges-Louis Bouchez (MR) en Maxime Prévot (Les Engagés) bevestigden dit deze middag ook tijdens een gezamenlijke persconferentie.

De rechts-liberale MR en de centrumpartij Les Engagés zullen samen een centrumrechtse coalitie vormen die een meerderheid van 43 zetels heeft in het Waals parlement, dat in totaal 75 zetels telt. Deze samenwerking betekent dat de PS, traditioneel een sterke speler in de Waalse politiek, naar de oppositie wordt verwezen.

Federale onderhandelingen

“Wij zijn een blok”, verklaarde Bouchez vastberaden. Deze uitspraak onderstreept de vastberadenheid van beide partijen om gezamenlijk op te treden in toekomstige politieke onderhandelingen. MR en Les Engagés tonen zich namelijk onverdeelbaar voor de federale en Brusselse onderhandelingen.

Meer
Lees meer...