Verkiezingen: N-VA en Vlaams Belang populairste, ook Vooruit en PVDA overtuigen

Na een lange stemmingsdag sijpelen de resultaten binnen. Terwijl Vlaams Belang, N-VA, Vooruit en ook PVDA op positieve resultaten kunnen rekenen, lijkt dat bij Open Vld en Groen helemaal niet het geval.

Hieronder een kort overzicht van alle resultaten.

N-VA

  • De grootste partij blijft N-VA met 25,2 procent in Vlaanderen en 24,3 procent voor de Kamer. Vlaams Belang haalt 21,9 procent in Vlaanderen en federaal raakt de partij aan 19 procent.
  • Op een eerste overwinningsspeech laat Bart De Wever weten trots te zijn op zijn volkspartij. “Wij zijn de leidende partij van Vlaanderen. Vlaanderen heeft gekozen voor het redden van zijn welvaar. Vlaanderen heeft meer dan ooit gekozen voor zijn autonomie. Met die keuzes van de Vlamingen zal rekening gehouden moeten worden.”
  • De Wever heeft het in zijn speech ook over het grote verlies van Open Vld. “Vlaanderen heeft afgerekend met het Vivaldi-bestuur. Ik spreek mijn deelneming uit aan de militanten van de verliezende partijen. Ik hoop dat deze uitslag hen kan inspireren een andere weg te kiezen.”

Vlaams Belang

  • Vlaams Belang wint wel stemmen, en gaat er 2,5 à 3 procent op vooruit. In de provincies Oost-Vlaanderen en Limburg lijkt de partij de grootste te worden, maar niet in de andere provincies.
  • Daardoor blijft de grote overwinning van Vlaams Belang uit. In de laatste peiling van DPG Media werd er nog een kloof geschetst tussen Vlaams Belang en N-VA. Vlaams Belang werd op 25,8 procent gepeild, met N-VA op achterstand op 21,0 procent.
  • Voorzitter Tom Van Grieken reikt de hand aan N-VA en hoopt samen met de partij te kunnen regeren. Van Grieken heeft het alvast over “een historische coalitie“.

Vooruit

  • In verschillende peilingen scoorde Vooruit rond de 15 procent. Die positieve tendens zet zich effectief om in een goed verkiezingsresultaat. De partij haalt misschien niet die 15 procent, maar wordt de derde grootste partij in Vlaanderen.
  • In de pers werd al een tijdje gesproken over een Rousseau-effect. Ex-voorzitter Conner Rousseau bewoog zijn partij meer naar rechts en zorgde daarvoor voor meer stemmen. Hij is ook zeer populair gebleken. In Oost-Vlaanderen, met 40 procent van de stemmen geteld haalt hij 8.000 stemmen. Daarmee haalde hij meer stemmen dan lijsttrekker Freya Van den Bossche.
  • Rousseau zelf wil niet te hard van stapel lopen, en looft de huidige voorzitter, Melissa Depraetere. “Het is nooit het werk van één iemand. Ik heb Melissa zien groeien. Zij heeft dat zo goed gedaan. Het zal minstens een Rousseau-en-Depraetere-effect zijn.”

PVDA

  • De PVDA behaalde hun beste resultaat ooit. In Vlaanderen was dat goed voor een groei van 3,6 procent en in Brussel zelfs een groei van 5,5 procent.
  • Het meest opvallende resultaat voor de partij komt uit Antwerpen. Daar haalde PVDA-kopstuk Jos D’Haese al meer dan 25.000 voorkeursstemmen. Ook de partij zelf doet het daar goed. Met een cijfer van 22,5 procent (Vlaams) en 21,9 procent (federaal) wordt het zelfs de op één na populairste partij. Daarmee doet PVDA zelfs beter dan Vlaams Belang. Enkel N-VA doet beter met 25,5 procent (Vlaams) en 28 procent (federaal)
  • In La Madeleine in Brussel gaf partijvoorzitter Raoul Hedebouw alvast een enthousiaste speech. “Dit is het beste resultaat van de partij ooit”, begon hij. “Sommigen dachten dat deze verkiezingen zouden draaien rond de splitsing van het land, maar vanavond laat de PVDA de stem van eenheid luiden door het hele land. Niemand kan ons nu nog negeren.”

Open Vld en Groen

  • De grote verliezers van deze verkiezing zijn zonder twijfel Open Vld en Groen.
  • In Vlaanderen flirtte Groen in de peilingen met de kiesdrempel, die schommelden rond de 5 procent. Met meer dan de helft van de stemmen geteld kan Groen 5,8 van de stemmen halen voor de Kamer. Voor het Vlaams niveau is de score beter: 7,3 procent. De resultaten zijn gezakt, met 2,8 procent voor Vlaanderen.
  • Met 75 procent van de stemmen geteld, kan Open Vld overal op verlies rekenen. Voor Vlaanderen zakt Open Vld naar 7,8 procent. Federaal wordt het nog erger. De partij krijgt slechts 6,8 van de stemmen achter zich. Vlaams is dat een halvering van het aantal stemmen.
  • Alexander De Croo (Open Vld) liet eerder al weten dat het dan “aan anderen” zou zijn om initiatief te tonen bij het vormen van een regering bij een dergelijke score. Voorzitter Tom Ongena (Open Vld) zou dan ook nadenken over de vraag of Open Vld dan maar naar de oppositie moet gaan.

cd&v

  • Regeringsdeelname in Vlaanderen lijkt er in te zitten voor cd&v. De schade blijft beperkt. Toch ligt de bal in het kamp van Bart De Wever (N-VA), klinkt het bij voorzitter Sammy Mahdi. Hij opent de deur voor regeringsdeelname. “Wij zijn kandidaat”
  • Volgens Mahdi is cd&v niet kapot. “De Wever zei dat de cd&v kapot moest, het tegendeel is bewezen. 2 jaar geleden werden we ten dode opgeschreven. We hebben ons met hard werk opnieuw op de kaart gezet”.
Meer
door Redactie
Lees meer...