Waarom Apple iPhones niet zomaar in de VS kan maken

Waarom Apple iPhones niet zomaar in de VS kan maken
iPhone 16 – Bron: Apple

In het kort

  • Apple heeft 500 miljard dollar geïnvesteerd in de VS, maar iPhones assembleren is nog steeds een grote uitdaging.
  • De VS heeft een gebrek aan expertise en geschoolde werktuigbouwkundigen om aan de iPhone productie-eisen te voldoen.
  • Het simpelweg verplaatsen van assemblagebanen van China naar de VS zou de tarieven op geïmporteerde onderdelen niet omzeilen.

President Donald Trump gelooft dat de productie van iPhones in de Verenigde Staten haalbaar is. Perssecretaris Karoline Leavitt verklaarde dat Trump vertrouwen heeft in de Amerikaanse arbeidskrachten en middelen om de productie van iPhones te ondersteunen.

Uitdagingen in iPhone productie

Leavitt noemde de investering van 500 miljard dollar van Apple in de VS als bewijs van hun vertrouwen in de capaciteiten van het land. Het verplaatsen van de complexe toeleveringsketen van Apple naar de VS brengt echter grote uitdagingen met zich mee. Het zou moeilijk en duur zijn om voldoende geschoolde arbeidskrachten in de VS te vinden om aan de eisen van de iPhone-productie te voldoen.

In 2017 legde Tim Cook, CEO van Apple, uit dat iPhones in China worden geassembleerd vanwege de expertise van het land op het gebied van geavanceerde productie. Hij benadrukte de beschikbaarheid van een enorme pool van hoogopgeleide werktuigbouwkundigen in China, in tegenstelling tot de beperkte beschikbaarheid van dergelijk talent in de VS.

Mening van de Staatssecretaris van Handel

Secretary of Commerce Howard Lutnick sloot zich aan bij het sentiment van Trump en suggereerde dat banen voor iPhone-assemblage naar Amerika zouden verhuizen. Dit standpunt gaat echter voorbij aan de ingewikkelde aard van de toeleveringsketen van Apple, waarbij onderdelen uit meer dan 50 landen afkomstig zijn. Daarnaast worden zeldzame aardmetalen die essentieel zijn voor iPhones gedolven in 79 landen, waarvan er veel niet toegankelijk zijn voor Amerikaanse fabrikanten.

Het simpelweg assembleren van iPhones in de VS zou de tarieven op geïmporteerde onderdelen niet omzeilen. Zelfs als assemblage haalbaar zou zijn, zouden de kosten van arbeid en levensonderhoud in de V.S. in vergelijking met andere landen de prijs van iPhones aanzienlijk verhogen.

Apple’s investering en eerdere poging

De investering van 500 miljard dollar van Apple richt zich op de productie van servers voor hun Private Cloud Compute-systeem, niet op iPhones. Hun vorige poging om Mac Pro’s in Texas te produceren tijdens de eerste ambtstermijn van Trump stuitte op problemen met de beschikbaarheid van lokale leveranciers en het vinden van geschoolde arbeiders.

Tariefescalatie

Het oorspronkelijke plan van Trump om een tarief van 54 procent op te leggen aan China is nu geëscaleerd naar een duizelingwekkende 104 procent. Deze drastische verhoging zal gevolgen hebben voor de kosten van geïmporteerde goederen uit China, waaronder iPhone-onderdelen.

Meer
3 dagen geledendoor Redactie
Lees meer...
03:00