De broodprijzen zijn de afgelopen maanden fors gestegen door de oorlog in Oost-Europa. Nu Rusland en Oekraïne een akkoord hebben bereikt over de uitvoer van Oekraïens graan, verwachten veel consumenten dat de broodprijzen zullen dalen. Maar de kans dat dit op korte termijn zal gebeuren, is zo goed als onbestaande.
Bakkers Vlaanderen, de Vlaamse bakkersfederatie, berekende eerder dit jaar dat de broodprijs in 2022 zal stijgen met 30 eurocent tot 2,7 euro. Dat is een toename met 13 procent in vergelijking met vorig jaar. De broodprijs zit in de lift door de oorlog in Oekraïne. Rusland en Oekraïne zijn immers belangrijke uitvoerders van graan. De twee landen produceren samen ongeveer 30 procent van de wereldwijde tarwe-export.
Stijgende prijzen
Door de Russische bezetting van zowat het hele zuiden van Oekraïne, was het voor het belegerde land zeer moeilijk om graan uit te voeren, met stijgende graanprijzen als gevolg. Voor de start van het conflict schommelde de tarweprijs rond de 8 dollar per bushel. Op het hoogtepunt na de Russische invasie van Oekraïne werd er 12,5 dollar per bushel betaald. Intussen zit de prijs opnieuw op hetzelfde niveau als voor het militaire conflict.
De tarweprijs is al enkele weken aan het zakken, maar de daling kreeg vorige week een extra boost door het akkoord dat Oekraïne en Rusland toen hebben gesloten over de heropstart van graantransporten door Oekraïense schepen via de Zwarte Zee. Ten minste 22 miljoen ton graan zit nog vast in het land als gevolg van het militaire conflict.
En wat met de broodprijzen?
Betekent dit dat de broodprijzen ook zullen dalen? Die kans is eerder klein. In maart merkte Bakkers Vlaanderen al op dat de stijgende prijzen in de bakkerij niet zozeer het gevolg zijn van de opgelopen graanprijzen. Volgens de bakkersfederatie stijgen de grondstofprijzen dit jaar met 12 procent. Maar dat is niets in vergelijking met de energieprijzen. Die stijgen naar verwachting met 258 procent. Het is wel zo dat het kostenonderdeel energie in de zogenaamde bakkerij-index minder zwaar doorweegt dan grondstoffen, 5 procent tegenover 26 procent.
Eddy Van Damme, voorzitter van de Vlaamse bakkersfederatie, merkte afgelopen weekend in een interview met VTM Nieuws op dat ook de personeelskosten stijgen. Dat is een rechtstreeks gevolg van de automatische loonindexeringen. “De spilindex is al meermaals overschreden dit jaar, waardoor de werknemers in onze sector begin volgend jaar hun loon zullen zien stijgen met 8 à 10 procent. We mogen overigens niet vergeten dat ook de huurkosten worden geïndexeerd. Ik verwacht een stijging op dat vlak van 6 à 7 procent”, klonk het. “Een daling van de broodprijs zal dan ook niet voor morgen zijn.”
(as)