Waarom ex-burgemeester Bloomberg de perfecte VN-gezant is

Michael Bloomberg, de voormalige burgemeester van New York City, wordt speciaal gezant voor steden en klimaatverandering voor de Verenigde Naties. Die positie zorgt ervoor dat de 71-jarige miljardair een internationaal podium krijgt. Niet helemaal onterecht, zo blijkt uit zijn palmares.

We now know beyond a doubt that global warming is a reality. And the question we must all answer is, what are we going to do about it?“, zo sloot Michael Bloomberg de C40 Large Cities Climate Summit af in 2007. Gedurende zijn 12 jaar aan het hoofd van New York City maakte hij van klimaatverandering een prioriteit. 

Vechten tegen global warming

Als burgemeester vocht hij tegen klimaatverandering door ondere andere properdere en meer efficiënte brandstoffen te stimuleren en openbaar vervoer te promoten. Hij riep in 2012 zelfs op om te stemmen voor een president die leiderschap zou tonen op het vlak van klimaatverandering en steunde vervolgens openlijk Obama.

Omdat de VS weigert het Kyoto-protocol te ondertekenen, sloot hij zich aan bij een groep burgemeesters die beloofden dat hun steden wel zouden voldoen aan de doelen vastgelegd door het protocol.

Zeker sinds de doortocht van orkaan Sandy weten ze in New York City trouwens maar al te goed wat global warming is. In juni vorig jaar stelde hij een visionair plan voor om zijn stad ertegen te wapenen. Hij wilde dijken en stormkeringen aan de kust, beter beveiligde stroom- en gaslijnen, metrotunnels die kunnen worden afgesloten en geen genetaroren meer in de kelders. Het plan zou 23 miljard kosten, waarvan NYC er 5 zou moeten ophoesten.

Vechten voor zijn stad

Naast global warming was ook de toekomst van zijn stad zijn passie. In 2007 al kwam hij met PlaNYC, zijn strategie om te vechten tegen global warming, om het milieu te beschermen en om de stad klaar te maken voor de 1 miljoen extra inwoners die er 2030 zouden zijn.

Hij legde meer dan 600 kilometer fietspad aan en voerde de Citibike in, een systeem van openbare huurfietsen. Hij voerde ook snelle buslijnen met eigen bedding in, maakte bijna de helft van de stadstaxi’s hybride en plantte meer dan 800.000 bomen in de stad.

Vorig jaar kon hij stoefen met de New Yorkse luchtkwaliteit, die beter was dan de 50 voorgaande jaren en zelfs de beste was van alle grote Amerikaanse steden. Volgens Bloomberg ging de zwaveldixide in de lucht met 69 procent naar beneden sinds 2008. De hoeveelheid zwarte rook met 23 procent sinds 2007.

Concrete voorstellen

Bloomberg moet nu een langetermijnstrategie bedenken, het politieke bewustzijn aanwakkeren en steden mobiliseren, bericht persbureau AP. Secretaris-generaal Ban Ki-moon verwacht tegen de klimaattop in NYC, op 23 september, concrete voorstellen van hem.

Meer
Lees meer...