Waarom ze je in China liever doodrijden (dan dat je gewond achterblijft)

In China is het doorgaans goedkoper wanneer je iemand doodrijdt dan wanneer je iemand verwondt met je wagen. Gevolg: de hit & kill-cultuur, waarbij chauffeurs opzettelijk slachtoffers doodrijden. Da’s geen urban myth, en er is opnieuw een gruwelijk voorbeeld van. 

Een Chinese automobilist wilde koste wat het kost het risico van een levenslange schadeclaim voorkomen nadat hij een 9-jarig meisje had aangereden in het dorp Shaling. In plaats van eerste hulp te verlenen of een ambulance te bellen nam hij het kind mee en vermoordde haar. Hij dumpte het lichaam daarna weer in de buurt van het dorp.

Een getuige zag de aanrijding gebeuren, noteerde de nummerplaat en nam contact op met de politie. Het kind was intussen al als vermist opgegeven. De automobilist werd een aantal dagen later opgepakt en heeft intussen de aanrijding en de moord bekend, schrijft de South China Morning Post.

De man wilde met de moord voorkomen dat hij de rest van zijn leven de medische kosten van het meisje zou moeten betalen. Een schadeclaim aan de familie van het slachtoffer is gebruikelijk in China en moet ook worden betaald bij een moord.

Het veroorzaken van een dodelijk ongeval is dus doorgaans een pak goedkoper in China dan iemand verwonden, vooral als dat slachtoffer jong is. Doodrijders moeten een boete van tussen 30.000 en 50.000 euro betalen, eenmalig. Maar als je iemand verwondt, dan kan je veroordeeld worden om een compensatie aan het slachtoffer te betalen zolang die leeft.

Vijf keer eroverheen

Twee jaar geleden reed op de fruitmarkt in Foshan (Guangdong) een vrouw in een BMW een meisje van twee jaar van haar sokken. De grootmoeder van de peuter riep “Stop! Je hebt een kind geraakt!”. Waarop de bestuurster haar BMW in achteruit zette en … over het meisje, dat op de grond lag, reed. Daarna zette ze de auto opnieuw in vooruit en reed nog eens over het kind. Ze stapte uit en bood meteen de familie van het kind een deal aan: “Zeg niet dat ik aan het stuur zat, zeg dat het mijn echtgenoot was. We zullen je geld geven”.

De vrouw bleek geen rijbewijs te hebben. En zo’n dingen gebeuren dus regelmatig. Er bestaan ondertussen ook genoeg beelden van, doorgaans genomen door veiligheidscamera’s. Op die beelden is te zien hoe chauffeurs die iemand aanrijden over het slachtoffer rijden tot ze zeker zijn dat die dood zijn.

Eén van de bekendste gevallen – omdat het alvast in China viraal ging – is een filmpje van een zekere Zhao Xiao Cheng, die met zijn witte Passat een 64-jarige grootmoeder aan hoge snelheid van de weg maait. Op de gruwelijke beelden is te zien hoe ze met haar hoofd en lichaam onder de achterste wielen van zijn auto belandt. Maar Cheng wil zeker zijn. Vijf keer (!) rijdt hij vervolgens heen en weer over haar lichaam. Waarna hij vluchtmisdrijf pleegt.

Cheng kreeg uiteindelijk drie jaar cel en moest een eenmalige compensatie van 70.000 euro betalen. Die celstraf kreeg hij alleen omdat hij “de pech” had gehad om gefilmd te worden en omdat dat filmpje online was gegaan. Tijdens de rechtszaak voerde de chauffeur aan dat hij “dacht dat hij een vuilniszak had geraakt”.

BMW X6

Een ander bekend geval is dat van een jonge man in Xinyi die terwijl hij met zijn BMW X6 in achteruit uit een parkeerplaats manoeuvreert een manneke van drie omver rijdt. Hij zet zijn wagen in vooruit en rijdt over het jongetje. Daarna stapt hij uit, zet de automaat in achteruit en laat de auto met de hand aan zijn stuur opnieuw over het kind bollen, om toch maar zeker te zijn dat de wielen van de wagen over de schedel van het kind gaan. Hij stapt opnieuw in, scheurt voor alle zekerheid nog eens over het lijkje, en verdwijnt.

Uiteindelijk zou de chauffeur veroordeeld worden tot het “accidenteel veroorzaken van iemands dood”. Hij bleef volhouden dat hij dacht dat hij over een kartonnen doos was gereden. Zowel voor moord, vrijwillige en onvrijwillige doodslag en zelfs voor vluchtmisdrijf werd de man vrijgesproken.

Een ander schokkend voorbeeld is dat van een truckchauffeur die in de provincie Sichuan een jongetje van twee omver rijdt. De kleine, groggy, staat recht. Hij wil zijn paraplu, die uit zijn handen was geslagen en in het midden van de weg ligt, oprapen. Op dat moment slaat de vrachtwagenchauffeur toe: hij rijdt het kind alsnog dood. Er waren verschillende getuigen van, maar desalniettemin verwierp de plaatselijke politiechef die. Er waren zelfs foto’s van.

Mes

Ook straf: in Xian reed een zekere Yao Jiaxin een fietster overhoop. Hij keerde z’n auto om zich te verzekeren van haar dood. Hij stak haar daarvoor zelfs met een mes. Die keer kon het gerecht echt niet anders dan Jiaxin te veroordelen. Tot de doodstraf.

Deze vrouw reed herhaaldelijk over een bejaarde reed die was uitgegleden in de sneeuw. In april 2015 reed de chauffeur van een schoolbus in Shuangcheng verschillende keren over een meisje van 5 dat hij had omvergereden. In mei was er deze, nog een vrachtwagenchauffeur die vier keer over een jongetje reed. Hij beweerde de kleine nooit te hebben gezien.

In China worden elk jaar 70.000 mensen doodgereden door onvoorzichtige chauffeurs.

Nog iets straf

De Chinese claimcultuur is ook op een ander manier nog shockerend. Als je op straat een ongeluk ziet gebeuren bijvoorbeeld of als een oud vrouwtje valt op een zebrapad, wordt je als buitenlander altijd afgeraden om te helpen.

Er is immers grote kans dat ze je als buitenlander willen rollen, dat het oude vrouwtje dat jij helpt met opstaan ineens moord en brand schreeuwt en tegen de politie zegt dat jij haar duwde, om vervolgens geld van je te eisen.

Meer
Lees meer...
403 Forbidden

Forbidden

You don't have permission to access this resource.

Additionally, a 403 Forbidden error was encountered while trying to use an ErrorDocument to handle the request.