In het kort
- Neem koffie tussen 10 en 12 uur, of tussen 14 en 17 uur om aan te sluiten bij de van nature lagere cortisolniveaus.
- Beperk de dagelijkse koffie-inname tot maximaal drie tot vier kopjes (300-400 mg cafeïne) voor de meeste gezonde volwassenen.
- Overmatige consumptie (meer dan zes kopjes per dag) kan leiden tot negatieve effecten zoals slapeloosheid, nervositeit en een verhoogd risico op hart- en vaatziekten.
Om de voordelen van cafeïne te maximaliseren en de mogelijke nadelen te minimaliseren, raden experts aan je koffieconsumptie te timen en de dagelijkse inname te beperken.
De ideale tijden om koffie te drinken komen overeen met de van nature lagere cortisolniveaus. Cortisol, een hormoon dat de waakzaamheid bevordert, kent pieken in de vroege ochtend (tussen 8 en 9 uur) en rond het middaguur (tussen 12 en 1 uur). Daarom wordt aangeraden om koffie te drinken tussen 10 en 12 uur ’s ochtends en tussen 14 en 17 uur ’s middags.
Hoeveelheid telt
De meeste experts adviseren maximaal drie tot vier kopjes koffie per dag, wat neerkomt op ongeveer 300-400 mg cafeïne. Deze hoeveelheid wordt over het algemeen als veilig beschouwd voor de meeste gezonde volwassenen. Het Voedingscentrum stelt een maximum van vijf kopjes per dag voor, afhankelijk van de zetmethode en individuele cafeïnegevoeligheid.
Risico’s van overmatige consumptie
Overmatige koffieconsumptie kan leiden tot negatieve effecten zoals slapeloosheid, nervositeit, hartkloppingen en een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Mensen die dagelijks meer dan zes koppen koffie drinken, lopen 22 procent meer risico op hart- en vaatproblemen.