Wapenstilstand Israël-Hezbollah: Een mogelijk einde van 14 maanden conflict


In het kort

  • Het staakt-het-vuren tussen Israël en Hezbollah is in werking getreden en betekent een mogelijk einde van bijna 14 maanden conflict.
  • Duizenden Libanese troepen en VN-vredeshandhavers zullen worden ingezet in Zuid-Libanon om toezicht te houden op de situatie en een internationaal panel onder leiding van de VS zal toezien op de naleving van de overeenkomst.
  • Hoewel het staakt-het-vuren is ingegaan, blijft er bezorgdheid bestaan over de levensvatbaarheid ervan op de lange termijn vanwege meningsverschillen over het recht van Israël om Hezbollah aan te vallen als het schendingen ziet.

Een staakt-het-vuren overeenkomst tussen Israël en Hezbollah werd van kracht op woensdagochtend. Het markeert een potentieel einde van een conflict dat al bijna veertien maanden aan de gang is. Het akkoord, dat tot stand is gekomen door bemiddeling van de Verenigde Staten en Frankrijk, voorziet in een stopzetting van de vijandelijkheden gedurende twee maanden en eist van Hezbollah dat het zijn gewapende aanwezigheid uit Zuid-Libanon terugtrekt. Als tegenprestatie wordt verwacht dat de Israëlische troepen terugkeren naar hun kant van de grens.

Duizenden extra Libanese troepen en VN-vredeshandhavers zullen worden ingezet in Zuid-Libanon om toezicht te houden op de situatie. Een internationaal panel onder leiding van de Verenigde Staten zal toezien op de naleving van de overeenkomst. Ondanks het begin van het staakt-het-vuren blijft Israël sterk militair aanwezig in de regio en heeft het de inwoners van Zuid-Libanon gewaarschuwd nog niet naar huis terug te keren.

Zorgen over levensvatbaarheid staakt-het-vuren

Hoewel het staakt-het-vuren hoop biedt op stabiliteit, blijven er zorgen over de levensvatbaarheid op lange termijn. Er blijft onenigheid bestaan over het recht van Israël om Hezbollah aan te vallen als het schendingen ziet. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu beweert dat dit recht een cruciaal onderdeel van de overeenkomst is, terwijl Libanese en Hezbollah-functionarissen deze bewering van de hand wijzen.

Het staakt-het-vuren heeft geen betrekking op het voortdurende conflict in Gaza, waar Hamas gijzelaars blijft vasthouden en de gevechten intens blijven.

Mondiale reactie en volgende stappen

President Joe Biden toonde zich optimistisch over het staakt-het-vuren in Libanon en noemde het “goed nieuws” en verklaarde dat zijn regering zich zal blijven inspannen om een soortgelijke overeenkomst in Gaza tot stand te brengen. Eerdere pogingen om te onderhandelen over een staakt-het-vuren en de vrijlating van gijzelaars in Gaza zijn echter herhaaldelijk op niets uitgedraaid.

Verwacht wordt dat de wapenstilstand de kans op oorlog tussen Israël en Iran, dat zowel Hezbollah als Hamas steunt, zal verkleinen. Netanyahu heeft verklaard dat de overeenkomst Israël in staat zou stellen om zich te concentreren op zijn belangrijkste tegenstander, Iran. Hij benadrukte dat als Hezbollah het akkoord schendt, Israël met geweld zal reageren.

Opvattingen en toekomstperspectieven van Libanon

Libanons interim-premier Najib Mikati heeft het staakt-het-vuren verwelkomd en ziet het als een cruciale stap op weg naar stabiliteit en de terugkeer van ontheemde inwoners. Hezbollah heeft aangegeven het voorstel te accepteren, maar heeft benadrukt dat er eerst een duidelijk begrip van de voorwaarden moet zijn voordat het volledig kan worden geïmplementeerd.

In de dagen voorafgaand aan het staakt-het-vuren bleven Israëlische luchtaanvallen uitvoeren op wat zij Hezbollah-faciliteiten in Libanon noemden, terwijl Hezbollah reageerde met raketvuur, raketten en drones. Het geweld resulteerde in aanzienlijke burgerslachtoffers, met name in Beiroet, waar verschillende gebouwen werden verwoest. Ondanks het aanhoudende conflict blijven de UNIFIL-vredeshandhavers gestationeerd in Zuid-Libanon en hebben ze gezworen hun missie voort te zetten.

Het staakt-het-vuren betekent een potentieel keerpunt in het slepende conflict tussen Israël en Hezbollah. Er zijn echter nog veel uitdagingen en het succes van de wapenstilstand op de lange termijn hangt af van het vermogen van alle betrokken partijen om zich volledig aan de voorwaarden te houden en te werken aan een duurzame oplossing.

Meer
Lees meer...