War on Terror van de VS resulteerde in 4,5 miljoen doden

De cijfers werden berekend door de Cost-of-War-project van de Brown university. Het merendeel van de doden komt door de indirecte gevolgen van de oorlogen.

Waarom is dit belangrijk?

Na de aanslagen van 11 september 2001 in New York en Washington verklaarde toenmalig president George W. Bush de ‘War on Terror’. Wat volgde waren bijna twee decennia van onrust en geweld in Irak, Afghanistan en het Midden-Oosten.

In het nieuws: “Het totale dodental in de oorlogsgebieden van Afghanistan, Pakistan, Irak, Syrië en Jemen na 11 september kan oplopen tot ten minste 4,5 à 4,6 miljoen, hoewel het exacte sterftecijfer onbekend blijft”, concludeert het rapport.

  • Van al die doden zijn 3,6 à 3,7 miljoen het indirecte gevolg van de oorlogen, door gezondheidsproblemen, de implosie van economieën, overheidsdiensten en het milieu.
  • Het werkelijke aantal slachtoffers ligt wellicht hoger. De onderzoekers gaven aan een “conservatieve meetmethode” te gebruiken, omdat nauwkeurige schattingen moeilijk te maken zijn. Dit komt mede door een gebrek aan (betrouwbare) data uit oorlogsgebieden.
  • Het doel van het rapport is om aandacht te vestigen op het volledige menselijke verlies van deze oorlogen en het roept de Verenigde Staten, evenals andere overheden, op om de verliezen en het lijden in de voormalige oorlogsgebieden te verlichten.

Indirecte doden

  • Het aandeel indirecte doden maakt het grootste deel uit van de slachtoffers. Ondervoeding, zwangerschapscomplicaties en ziektes zoals infecties en kankers.
  • Het rapport stelt ook dat de indirecte doden veelal vrouwen en kinderen zijn, waar mannen traditioneel meer verliezen lijden die voortkomen uit het rechtstreekse geweld.

(ns)

Meer
Lees meer...