De laatste jaren is er al veel gezegd en geschreven over wegwerpverpakkingen. Van statiegeld op blikjes over zwerfvuil tot het aansporen over te schakelen op glazen flessen. Maar wat blijkt: niet alle glazen flessen zijn zo milieuvriendelijk. En omgekeerd ook: blikjes zijn niet per se climate killers.
Uiteraard zijn niet alle glazen flessen nefast. “Als ze hervuld kunnen worden bottelarijen en ze geen 100 kilometer vervoerd worden om opnieuw gevuld te worden is er geen probleem”, zegt Christof Delatter. Dan is glas de beste optie voor ons milieu. “Maar als je wijnflessen naar Zuid-Frankrijk moet laten brengen om te vullen, dat is pas slecht.” Misschien moeten we de Belgische wijnen toch maar eens overwegen?
Eveneens verrassend: Ook gewone petflessen zijn nog zo slecht niet voor het milieu, wel integendeel. “Die kunnen makkelijk gestapeld worden en zorgen bijgevolg dus voor veel minder CO2-uitstoot tijdens het vervoeren ervan. Idem met blikjes trouwens. Bovendien zijn ze vaak vervulbaar en recycleerbaar. De doorzichtige toch. Want de hippe felgekleurde plasticflessen zoals van het watermerk Badoit zijn een heel ander verhaal. Die zijn gewoon helemaal niet recycleerbaar en mogen zelfs niet in de blauwe vuilniszakken en moeten bij het restafval.”
Vereenvoudigen
Sowieso is er nog werk aan de winkel. En is Interafval al met heel wat voorstellen gaan aankloppen bij de diverse regeringen. Onlangs nog stelde het bedrijf voor om met een soort stoplichtensysteem van stickers te werken op verpakkingen in de winkel. “Een rood label zou dan betekenen dat het product niet te recycleren is, en dat je het dus best niet koopt. Een blauwe sticker wijst er dan weer op dat de verpakking te recycleren is, en dus in de blauwe afvalzak mag.” De overheid heeft tot nog toe niets met het voorstel gedaan.
Bij OVAM weten ze ook waarom er nog niets met het voorstel is gebeurd: “Er waren heel wat bezwaren tegen. Dat moet in de drie gewesten worden ingevoerd en wat er op het etiket staat is een federale bevoegdheid. Er is ook een Europees akkoord nodig omdat die producten vaak over de grens gaan,” zegt woordvoerder van OVAM Jan Verheyen. “Er loopt wel een nieuw plan om het sorteren te vereenvoudigen. In verschillende Vlaamse steden wordt de zogenaamde roze zak getest voor hard plastic. Dit jaar hebben we daar de resultaten van.”