Wat veroorzaakte het vliegtuigongeluk waarbij Prigozjin om het leven kwam?

Dat is de vraag van 1.000 roebel. En natuurlijk zijn alle ogen gericht op Moskou en Vladimir Poetin, na de mislukte staatsgreep op initiatief van de leider van Wagner. Wat weten we tot nu toe?

Wat er is gebeurd

  • Een privévliegtuig van Embraer met 7 passagiers en 3 bemanningsleden stortte neer ten noordwesten van Moskou, waarbij alle inzittenden omkwamen. Onder hen bevonden zich Yevgeny Prigozjin, het voormalige hoofd van de Wagner militie, en verschillende van zijn handlangers. Zijn dood werd aangekondigd door het Russische persagentschap TASS en bevestigd op een Telegram-kanaal dat verbonden is met Wagner. Het Russische luchttransportagentschap nam alle resterende twijfels weg.
  • Het vliegtuig vloog in brand op ongeveer 28.000 voet (8 km) hoogte na een half uur in de lucht te zijn geweest. Het vliegtuig was op weg van Moskou naar Sint Petersburg. Een mogelijkheid is een explosie in het vliegtuig, maar alles wijst op een raket of geweervuur. Volgens David Soucie, een voormalig veiligheidsinspecteur voor de US Federal Aviation Administration, geïnterviewd door CNN, leek het vliegtuig maar één vleugel te hebben toen het neerstortte. Er lijken ook kogelgaten te zijn geïdentificeerd op het vliegtuig. Maar deze beelden zijn nog niet geverifieerd.
  • De Russische autoriteiten zeggen dat ze de oorzaak van het ongeluk aan het onderzoeken zijn. De 10 lichamen werden teruggevonden en naar het mortuarium van Tern gebracht voor identificatie.

Wraak van het Russische regime?

  • De Russische dictator Vladimir Poetin heeft nog niet gereageerd. We weten dat hij vaak de tijd neemt, zoals tijdens de gebeurtenissen die leidden tot de mislukte coup en Wagners mars naar Moskou.
  • Joe Biden liet van zijn kant ruimte voor twijfel: “Ik weet niet precies wat er gebeurd is, maar ik ben niet verrast”, verklaarde hij. CIA-directeur Bill Burns en staatssecretaris Antony Blinken maakten gelijkaardige opmerkingen en herinnerden aan de lange geschiedenis van wraak en executie van dissidenten in Poetins Rusland.
  • Alle ogen zijn nu gericht op de Wagner-militie en haar reactie. Sommige Wagner-konvooien lijken op weg te zijn naar Rusland. Dat zegt het Nationale Verzetscentrum, een organisatie die wordt geleid door Oekraïense speciale eenheden. Naar verluidt proberen eenheden in Wit-Rusland deze opmars te blokkeren.
  • Verschillende gemaskerde soldaten communiceerden in video’s die nog niet konden worden geverifieerd. “Er wordt veel gepraat over wat we nu gaan doen. Laten we over één ding duidelijk zijn: het begint nu, dus maak je klaar”, zeiden ze. (nd/as)
Meer
Lees meer...