Op een bepaald moment in de levensduur van je telefoon begin je te merken dat de batterij niet meer zo lang meegaat als vroeger. Plotseling ben je constant op zoek naar een oplader omdat je telefoon zonder oplader nauwelijks een halve dag meegaat. De batterijen verliezen na een bepaalde periode vaak hun vermogen om energie vast te houden, wat kan leiden tot een slechtere gebruikservaring. Persoonlijk heb ik mijn vorige telefoon ongeveer viereneenhalf jaar gebruikt. Tegen het einde kon ik niet meer zonder back-up powerbank, kabels en adapters. Het ergste was dat, afgezien van de slechte batterijduur, de telefoon nog best goed werkte (hoewel de foto’s die hij maakte rampzalig waren).
Ik wil mijn huidige telefoon graag zo lang mogelijk in goede staat houden – en in een tijd waarin we allemaal proberen te besparen, neem ik aan dat jij dat ook doet. Maar is het wel mogelijk om de onvermijdelijke afname van de batterijcapaciteit te vertragen? De sleutel is om te kijken hoe we onze apparaten opladen en of we ze misschien onbewust schade toebrengen.
Hoe werken telefoonbatterijen?
Je telefoon maakt gebruik van een lithium-ion batterij – net als een laptop, tablet of elektrische tandenborstel. Als je een elektrische auto of e-sigaret hebt, werken die ook volgens hetzelfde principe.
Deze technologie begon zich te ontwikkelen in de jaren 1970 en werd een belangrijk onderdeel van draagbare elektronica, zoals draagbare camcorders, in de jaren 1990. Het is populair vanwege de hoge energiedichtheid – de batterij kan veel energie opslaan in een kleine ruimte, laadt snel op en heeft een langere levensduur dan andere soorten batterijen.
Hoe werken lithium-ion batterijen eigenlijk? De batterij maakt elektriciteit door een chemische reactie die tijdens het opladen wordt omgekeerd. Binnenin bevinden zich twee elektroden – een anode (meestal gemaakt van grafiet) en een kathode (gemaakt van lithiumkobaltoxide) – en een elektrolyt, een geleidende substantie. Tijdens het gebruik van de telefoon verplaatsen lithiumionen zich van de anode naar de kathode en keren terug tijdens het opladen. Door dit proces kan de batterij elektrische energie opslaan en weer afgeven.
Hoewel lithium-ionbatterijen langer meegaan dan andere technologieën, zijn ze helaas niet onverwoestbaar. Na verloop van tijd slijten ze door elektrochemische processen. Zodra ze ongeveer 500 oplaadcycli hebben bereikt (gelijk aan ongeveer twee tot drie jaar gebruik), begint hun capaciteit aanzienlijk af te nemen.
Hoe verleng je de levensduur van de batterij?
De eerste fout die veel mensen maken is dat ze hun telefoon constant opladen tot 100%. Het lijkt misschien logisch om de batterij volledig opgeladen te houden, maar in werkelijkheid beschadig je de batterij.
Experts raden aan om de batterij tussen de 20 en 80% op te laden. Als de batterij langere tijd op 100% staat, ondergaat deze onnodige stress, waardoor deze sneller wordt afgebroken. Daarom is het aan te raden om de telefoon overdag op te laden en hem los te koppelen voordat hij volledig opgeladen is. s Nachts opladen is minder geschikt voor de batterij omdat deze de hele nacht onnodig op maximale capaciteit blijft.
De meeste nieuwe telefoons hebben functies om het opladen te optimaliseren. iPhones hebben bijvoorbeeld een optie “Batterij optimaal opladen” die de oplaadcycli aanpast aan je dagelijkse routine. Android-telefoons hebben een soortgelijke functie die “Adaptive Charging” heet.
Een andere factor die schadelijk is voor de batterij is warmte. Als de telefoon warm wordt tijdens het opladen, kan dit de slijtage versnellen. Daarom is het niet aan te raden om de telefoon te gebruiken tijdens het opladen of om hem onder een kussen of deken te leggen. Ook extreme kou kan de batterij beschadigen.
Wees ook voorzichtig met snelladers. Hoewel je je telefoon hiermee in een paar minuten kunt opladen, kan veelvuldig gebruik van hoge stroom de batterij onnodig belasten. Daarom is het beter om standaardladers te gebruiken die door de fabrikant worden aanbevolen. Goedkope opladers van onbekende bronnen kunnen onstabiele stroom leveren of oververhitting veroorzaken, wat kan leiden tot schade aan de telefoon.
Wat heeft de toekomst in petto?
In het verleden konden batterijen gemakkelijk worden vervangen – je hoefde alleen maar het klepje van de telefoon te openen en de batterij te vervangen door een nieuwe. Tegenwoordig zijn batterijen echter vaak stevig verankerd, waardoor vervanging moeilijk is. Dit is een van de redenen waarom veel mensen na twee jaar liever een nieuwe telefoon kopen dan te proberen de oude batterij te vervangen.
De Europese Unie heeft echter besloten om deze trend tegen te gaan. Vanaf 2027 moeten fabrikanten ervoor zorgen dat batterijen gemakkelijk kunnen worden vervangen zonder speciaal gereedschap of professionele hulp. Dit kan helpen om elektronisch afval te verminderen en de levensduur van apparaten te verlengen.
Tot die tijd hebben we geen andere keuze dan zo goed mogelijk voor onze batterijen te zorgen. En als je niet constant de lading van je telefoon in de gaten wilt houden, is de beste oplossing misschien om minder tijd aan je telefoon te besteden – maar laten we eerlijk zijn, wie wil dat nou?