Het menselijk lichaam gebruikt energie om constant zijn lichaamstemperatuur te regelen – al gaat een deel van die geproduceerde warmte ook gewoon verloren via onze huid. Amerikaanse wetenschappers hebben nu een manier ontwikkeld om die lichaamswarmte om te zetten in elektriciteit.
Wetenschappers van de University of Colorado Boulder hebben een nieuwe, goedkope wearable ontwikkeld die het menselijk lichaam in een biologische batterij verandert. Het apparaatje, dat de onderzoekers uit de doeken doen in het vaktijdschrift Science Advances, is zo rekbaar dat u het kan dragen als een ring of een armband.
Zelfhelend en recycleerbaar
Het hightech snufje doet dit via kleine zogenoemde thermo-elektrische generatoren die de natuurlijke temperatuur van het menselijk lichaam om kunnen zetten in elektriciteit. Bovendien is de wearable zelfhelend, wat betekent dat die zichzelf kan repareren terwijl u beweegt. Als het apparaat scheurt, kan het zichzelf binnen enkele minuten weer aan elkaar hechten.
“In de toekomst willen we in staat zijn om je draagbare elektronica van stroom te voorzien zonder dat je daarvoor een batterij nodig hebt”, zei auteur Jianliang Xiao van de University of Colorado Boulder.
Het apparaat kan ongeveer 1 volt aan energie opwekken voor elke vierkante centimeter huid, wat voldoende is om producten als digitale horloges of fitnesstrackers van stroom te voorzien. Dat de wearable volledig recycleerbaar is, is ook een pluspunt.
Constante stroomvoorziening
“Telkens je een batterij gebruikt, put je die batterij uit en zul je hem uiteindelijk moeten vervangen”, stipt Xiao aan. “Het mooie van ons thermo-elektrische apparaat is dat je het kunt dragen en dat het je constant van stroom voorziet.”
Volgens Xiao en zijn team kan iemand die een stevige wandeling maakt ongeveer 5 volt elektriciteit opwekken met een wearable ter grootte van een typisch zweetbandje. Dat is meer dan wat veel horlogebatterijen kunnen opwekken. De onderzoekers hopen het apparaat binnen vijf tot tien jaar op de markt te kunnen brengen.
Lees ook: