Janice, de weduwe van John McAfee, plaatst vraagtekens bij het officiële verhaal van de dood van haar man. Ze beweert dat er geen sprake was van een zelfmoordbriefje toen ze zijn bezittingen uit de gevangenis ophaalde.
In het nieuws: De Brits-Amerikaanse softwarepionier John McAfee, de bedenker van het gelijknamige antivirusprogramma, is onlangs dood aangetroffen in een cel in Barcelona. Hij ging uitgeleverd worden aan de Verenigde Staten voor belastingontduiking en pleegde zelfmoord – althans dat is het officiële verhaal. Janice McAfee, de weduwe van antivirus-pionier John McAfee, zegt dat ze het “zelfmoordverhaal” met betrekking tot de dood van haar man niet kan “accepteren” totdat een onderzoek is afgerond.
- Op Twitter (zie hieronder) deelde McAfee mee dat ze nog steeds in shock is.
- Ze verklaarde niet te geloven dat haar 75-jarige man zelfmoord zou plegen, en al zeker niet voor de dreigende uitlevering aan de Verenigde Staten, waar hij een levenslange gevangenisstraf kon krijgen voor belastingontduiking.
“Mainstream media is kwaadaardige kanker”
Uitgesproken cryptovoorvechter (en excentriekeling) McAfee werd dood aangetroffen in zijn gevangeniscel binnen enkele uren nadat een Spaanse rechtbank op 23 juni zijn uitlevering aan de VS had bevolen.
Een officiële autopsie wordt uitgevoerd door de Spaanse autoriteiten, maar de krant El País citeert niet nader genoemde bronnen die zeggen dat de voorlopige resultaten aantonen dat de dood door zelfmoord is veroorzaakt.
Janice McAfee beschreef de mainstream media als een “kwaadaardige kanker” en zei dat ze vraagtekens zette bij het “verhaal van Johns zelfmoord”. Daarbij merkte ze op dat het gerapporteerde “zelfmoordbriefje” dat in zijn zak was gevonden nooit werd genoemd toen zij zijn bezittingen uit de gevangenis ophaalde. Ze stipte aan dat dit iets was dat het Spaanse journaille ontdekte voordat zij dat deed.
Ze hoopt dat een onderzoek meer details aan het licht zal brengen. “Het onderzoek naar de dood van John is nog gaande, maar ik zal (…) informatie (…) delen wanneer ik kan. Tot die tijd accepteer ik het ‘zelfmoordverhaal’ niet dat is verspreid door de kwaadaardige kanker (…) Zij en hun naamloze bronnen zijn niet te vertrouwen,” verklaarde ze.
Geen verrassing
Volgens Janice McAfee was de beslissing van de Spaanse rechter geen verrassing voor John. Hij zou daarom niet ontspoord zijn, want hij was bereid om in beroep te gaan:
“We hadden een plan van aanpak om de beroepsprocedure te beginnen en we bespraken plannen voor de volgende fasen van zijn juridische strijd. De uitlevering zou niet onmiddellijk hebben plaatsgevonden, het zou minstens vele maanden hebben geduurd.”
“John was een vechter en hij had nog zoveel meer strijd in zich. Hij zei me dat ik me geen zorgen hoefde te maken, we zouden alle nodige beroepsprocedures blijven voeren,” voegde ze eraan toe.
Vijf stadia van rouw
Ontkenning is de eerste van de ‘vijf stadia van rouw,’ en veel mensen, waaronder Edward Snowden en Cardano-chef Charles Hoskinson, hebben publiekelijk verklaard dat zelfmoord een begrijpelijke reactie was op de situatie waarin McAfee zich bevond, schrijft crypto-site Cointelegraph.
Er deden echter al snel complottheorieën de ronde, vergelijkbaar met die over de zelfmoord van zedendelinquent annex chantagemiljardair Jeffrey Epstein.
De bedenker van het McAfee antivirusprogramma had verkondigd dat hij genoeg bezwarende zaken wist over de Amerikaanse overheid om vermoord te worden. In december 2019 merkte hij op dat als hij zogezegd zelfmoord had gepleegd, hij dat niet echt had gedaan. “Ik ben gewhackd (vermoord, red.). Check mijn rechterarm,” verwijzend naar zijn tattoo, van – inderdaad – het woord ‘WHACKD’.
(jvdh)