Wereldwijde IT-storing zorgt voor enorme problemen: Luchthavens, bedrijven, banken, ziekenhuizen en meer getroffen

Een fout in een recente update van beveiligingsbedrijf CrowdStrike heeft wereldwijd voor een enorme storing gezorgd. Deze storing resulteert in het beruchte blauwe scherm van Windows, wat aanzienlijke gevolgen heeft. Luchthavens, ziekenhuizen, bedrijven en banken worden allemaal getroffen door deze storing. In België ervaren de NMBS en de luchthavens van Zaventem en Charleroi problemen als gevolg van de fout.

Een recente update van beveiligingsbedrijf CrowdStrike heeft wereldwijd voor enorme problemen gezorgd. Computers met Windows worden getroffen door het beruchte blauwe scherm, waardoor ze constant opnieuw opstarten. De gevolgen zijn verstrekkend: luchthavens, ziekenhuizen, bedrijven en banken worden zwaar getroffen. In België melden de NMBS en de luchthavens van Zaventem en Charleroi problemen.

Internationale gevolgen

De storing werd eerst opgemerkt in Australië, waar betaalsystemen in supermarkten uitvielen en ook banken en nieuwsdiensten getroffen werden. Premier Anthony Albanese activeerde snel het National Coordination Mechanism om de IT-problemen aan te pakken. In de Verenigde Staten zijn de 911-lijnen van de hulpdiensten op veel plaatsen onbereikbaar en hebben luchthavens besloten vliegtuigen voorlopig aan de grond te houden. Wereldwijd blijven luchthavens vliegtuigen aan de grond houden, wat leidt tot enorme chaos.

Ook de beurzen in verschillende landen gingen offline. Hoewel er nog steeds veel problemen zijn, wordt verwacht dat CrowdStrike en Microsoft zware klappen zullen krijgen op de beurs.

België

In België meldde de NMBS snel problemen met hun verkoopkanalen na het uitbreken van de storing. Op de luchthaven van Charleroi zijn er problemen met het inchecken, aangezien dat systeem op Windows draait. In Zaventem is het systeem om bagage in te checken verstoord.

Enkele overheidsdiensten ondervinden ook problemen, maar volgens het Crisiscentrum zijn er “geen noemenswaardige problemen in veiligheidssectoren”. Twee ziekenhuizen zijn getroffen en hebben dringende patiënten naar andere locaties moeten overbrengen.

Meer
Lees meer...